Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα προβλέπει ο «Κλεισθένης ΙΙ», θα επιφέρει πλήγμα στη γραφειοκρατία και συνακόλουθα στη διοικητική αυθαιρεσία και τη διαφθορά, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους ΟΤΑ και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
«Με τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων», τόνισε, θεωρώ ότι θα έχουμε καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στη γραφειοκρατία, τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων και τις καθυστερήσεις, ώστε να μειώσουμε το έδαφος πάνω στο οποίο ανθούν τα φαινόμενα διοικητικής αυθαιρεσίας, αλλά και η χαμηλού επιπέδου, κυρίως, διαφθορά».
Ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας, τονίζοντας ότι αυτή η πρόοδος οφείλεται «τόσο σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που προώθησε το κεντρικό κράτος, όσο και στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση μεγάλης μερίδας των ίδιων των αιρετών».
Την ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και με τη στήριξη της Expertise France, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Γρ. Θεοδωράκης: Επιβεβλημένη η ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου σε ΟΤΑ και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση και ιδιαίτερα στους ΟΤΑ και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για την προώθηση της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, σε ομιλία του σε ημερίδα της γενικής γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι όσο προχωρά η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διοίκησης, θα μειώνονται τα φαινόμενα διαφθοράς, ωστόσο απαιτείται και η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικότερα στον εσωτερικό έλεγχο της διοίκησης, ο οποίος, όπως είπε, είναι κατά βάση συμβουλευτικός και προληπτικός.
Χαρακτήρισε δε επιβεβλημένη την ίδρυση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς αυτοί οι φορείς έχουν κατά βάση εκτελεστικές αρμοδιότητες και καλούνται να διαχειριστούν την καθημερινότητα των πολιτών.