Απόλυτης προτεραιότητας προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών, χαρακτήρισε το ζήτημα της αντιμετώπισης των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, τον υφυπουργό, Δ. Οικονόμου, τον γγ, Ευθύμη Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, σε ετοιμόρροπο και επικίνδυνο ακίνητο στην Αθήνα.
Από τον τόπο της αυτοψίας ο υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε, ότι στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το ΤΕΕ, η συντονισμένη καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη τη χώρα, αλλά και να θεσπισθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που «θα λύνει» τα χέρια των δήμων ώστε γρήγορα και ευέλικτα να μπορούν να διαχειρισθούν τα εν λόγω ακίνητα.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, «ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο θα φέρει τη σχετική ρύθμιση».
Σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΕΝ, στο ζήτημα της διαχείρισης των ετοιμόρροπων κτιρίων ιδιαίτερο ρόλο έχει να παίξει ο Δήμος Αθηναίων, «όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αλλά γιατί έχει εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια και προφανώς», σύμφωνα με τον υπουργό, «τίθεται θέμα προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε επίσης, ότι το ΥΠΕΝ διερευνά οικονομικούς πόρους από διάφορες πηγές ώστε να στηριχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα.
«Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή πολλών δεκαετιών. Είναι αδιανόητο να θυμόμαστε τα ετοιμόρροπα κτίρια μόνο μετά από ένα σεισμό ή γενικά μια φυσική καταστροφή», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Όπως επεσήμανε, «ο Δήμος Αθηναίων ήδη προχωράει με ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων των επικίνδυνων κτιρίων» και συμπλήρωσε ότι «αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της γραφειοκρατίας».
Ο κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον ΥΠΕΝ, «διότι επιτέλους φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επεσήμανε ότι ήδη «έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, ώστε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις». Και τόνισε την ανάγκη «να συμφωνήσουμε ότι δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο και πλέον πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, έκανε γνωστό ότι το επιμελητήριο έχει ζητήσει από εθελοντές μηχανικούς να συνδράμουν, ενώ όπως έκανε γνωστό, «έχουμε έτοιμη μια πλατφόρμα και μια φόρμα όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένα προβλήματα ώστε να αξιολογείται αν ένα κτίριο είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και να προχωρά η διαδικασία».
Ο κ. Στασινός πρόσθεσε, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκτός από τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, ακόμη 10.000 διατηρητέα και μνημεία στην Αθήνα τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Όπως είπε, το επιμελητήριο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, να προχωρήσει η διαδικασία έτσι ώστε «οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων να έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε τον συντελεστή που περισσεύει και να μπορεί να τον αγοράσει κάποιος που έχει ανάγκη, και έτσι να προκύπτει χρηματοδότηση με ιδιωτικούς πόρους».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ο δήμος να παίρνει προς αποκατάσταση κτίρια εφόσον είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, να τα διαχειρίζεται, να τα εκμεταλλεύεται και μετά από κάποια χρόνια να γυρνάνε σε ιδιοκτήτες και να είναι ασφαλή.
Σημειώνεται τέλος, ότι η σημερινή αυτοψία γίνεται μία εβδομάδα μετά την έκτακτη τηλε-διάσκεψη που συγκάλεσε ο Κωστής Χατζηδάκης για το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτιρίων, με αφορμή τον σεισμό της Σάμου και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε επιστολή του υφυπουργού Δ. Οικονόμου στους δήμους όλης της χώρας να αποστείλουν άμεσα τους καταλόγους τους με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.
Άρθρο Localit 10 Νοεμβρίου, 2020
Κ. Χατζηδάκης: Στόχος να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων σε συνεργασία με ΚΕΔΕ και ΤΕΕ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ετικέτες
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Ρεπορτάζ
23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη
Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…
Ρεπορτάζ
23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…
Ρεπορτάζ
23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη
Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…