Άρθρο Localit 21 Ιουνίου, 2019

Ισπανία: Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ακύρωσε την εκλογή στην Ευρωβουλή των τριών εκλεγμένων Καταλανών αυτονομιστών γιατί δεν αποδέχονται το ισπανικό Σύνταγμα

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή στη Μαδρίτη επικύρωσε χθες ομόφωνα την απόφαση να μην εγκριθεί η εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο των τριών Καταλανών αυτονομιστών ηγετών Κάρλες Πουτζδεμόν, Οριόλ Τζουνκέρας και Αντόνι Κομίν, που ήταν υποψήφιοι με διαφορετικές αυτονομιστικές παρατάξεις στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το σκεπτικό για την αρνητική απόφαση της επιτροπής βασίσθηκε στο γεγονός ότι οι τρεις Καταλανοί δεν έχουν αναγνωρίσει το ισπανικό Σύνταγμα, όπως ορίζεται από την εθνική εκλογική νομοθεσία.

 Κατά συνέπεια, η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του πρώην προέδρου της Καταλονίας, καθώς ο Πουτζδεμόν έως σήμερα δεν έχει δείξει διάθεση να ορκισθεί στο ισπανικό Σύνταγμα προσωπικά στο ισπανικό Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπως ορίζει ο νόμος.

 Μετά την απόφαση αυτή, οι τρεις έδρες των αυτονομιστών ηγετών θα παραμείνουν κενές. Η ισπανική εφορευτική επιτροπή ενημέρωσε χθες το Ευρωκοινοβούλιο πως δεν έχει ισχύ το αίτημα του συνηγόρου του Πουτζδεμόν, Γκονθάλο Μπόγιε, και πλέον οι τρεις εκλεγμένοι δεν διαθέτουν τα επίσημα διαπιστευτήρια από την ισπανική κυβέρνηση για να συμμετάσχουν στην εναρκτήρια σύνοδο της Ευρωβουλής στις 2 Ιουλίου.

 Οι Πουτζδεμόν και Κομίν είναι φυγόδικοι κι εκτός Ισπανίας, ενώ ο Τζουνκέρας τελεί υπό προσωρινή κράτηση, για την ανάμειξή τους σε ενέργειες με στόχο την ανεξαρτησία της Καταλονίας και για τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κρίθηκε παράνομο κι αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, El Publico

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 08 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
24ωρη απεργία των δημοσιογράφων για αξιοπρεπείς αυξήσεις με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Από τις 5 το πρωί σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου μέχρι τις 5 το πρωί της…

Ρεπορτάζ 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΥΔΟΜ και ρεαλιστικές λύσεις για τον ΝΟΚ

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεψε τη μεταφορά των Πολεοδομιών στους δήμους ανήγγειλε ο υπουργός…

Εκτός Συνόρων 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γερμανία: Οριζόντια αύξηση 3% για περισσότερους από 2,5 εκ. δημοσίους υπαλλήλους, προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Αύξηση αποδοχών, μία επιπλέον ημέρα άδειας κα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας είναι το αποτέλεσμα των…