Άρθρο Localit 27 Νοεμβρίου, 2019

Ισπανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις , ενάντια στην απόφαση που επιτρέπει τις απολύσεις λόγω αναρρωτικής άδειας

 Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει για σήμερα σε πολλές πόλεις της Ισπανίας τα εργατικά συνδικάτα, με κύριο σύνθημα «όχι στις απολύσεις λόγω ασθένειας», έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την απόλυση λόγω αναρρωτικής άδειας.

Η απόφαση, που δικαιώνει τελικά την επιχείρηση έναντι του εργαζομένου, ελήφθη την 29η Οκτωβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβασθεί ο σχετικός φάκελος από το Εργατοδικείο της Βαρκελώνης. Στο σκεπτικό της ενσωματώνει το Άρθρο 52 του Εργατικού Κώδικα με βάση την αναθεώρησή του το 2012 από την τότε κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Βάσει αυτού, κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, δύναται ο εργοδότης να απολύει έναν εργαζόμενο εάν απουσιάζει-έστω και δικαιολογημένα-κατά το 20% των εργάσιμων ημερών σε δύο μήνες κι επίσης εάν κατά το προηγούμενο 12μηνο φθάνουν στο 5% των εργάσιμων ημερών, ή το 25% στο τετράμηνο.

Η ετυμηγορία του ισπανικού δικαστικού οργάνου έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο είχε διαβιβάσει την υπόθεση άλλος δικαστής του Εργατοδικείου της Βαρκελώνης και το οποίο είχε αποφανθεί πως είναι άκυρη η σχετική υπόθεση της απόλυσης, λόγω αναρρωτικής άδειας το 2017. Η διάσταση αυτή των αποφάσεων από δύο έγκυρα δικαστικά όργανα, έχει εγείρει ερωτήματα ακόμη και στους κύκλους των εργατολόγων, οι οποίοι μιλούν για «δικανική ανασφάλεια».

Τα συνδικάτα θεωρούν πως η απόφαση αυτή «αποθεώνει την πρωτοκαθεδρία της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών κερδών έναντι των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα στην εργασία και στην αποκατάσταση της υγείας τους, έπειτα από μία ασθένεια». Κάτι που θα αναγκάζει τους εργαζομένους «να επιστρέφουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν αναρρώσει πλήρως από φόβο μην απολυθούν, με όλους τους επακόλουθους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους».

Πηγές: EFE,lanuevatribuna.es, El Publico

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 30 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι παράλληλες δράσεις της 50ης Συνόδου του Κογκρέσου που διευρύνουν τον διάλογο
Ευρωπαϊκά 27 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
50η Σύνοδος Κογκρέσου: Εκλογή ηγεσίας και κρίσιμα ζητήματα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Η 50η Σύνοδος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα…

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…