Σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης του Ισημερινού να δημοπρατήσει έκταση 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους σε πετρελαϊκές εταιρείες,
Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και ομάδες ιθαγενών στον Ισημερινό συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές πολιτών και ζητούσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στο σχέδιο της κυβέρνησης να δημοπρατήσει έκταση 30 εκ. στρεμμάτων τροπικού δάσους σε πετρελαϊκές εταιρείες.
Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημά τους καθώς υποστηρίζει ότι από τις 756.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, λιγότερες από 360.000 ήταν έγκυρες, καθώς ορισμένοι υπέγραφαν με φανταστικά ονόματα, ενώ κάποιες υπογραφές επαναλαμβάνονταν ακόμη και 9 φορές.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι για να ανοίξει ο δρόμος για δημοψήφισμα, πρέπει να συγκεντρωθούν 584.000 υπογραφές – αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του πληθυσμού.
Οι YasUnidos, η ομάδα που δημιουργήθηκε για να ενώσει ακτιβιστές και ιθαγενείς με στόχο τη ματαίωση των σχεδίων για εξορύξεις στον Αμαζόνιο, κατήγγειλαν απάτη από την πλευρά του συμβουλίου και δεσμεύτηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Το εθνικό πάρκο Γιασούνι θεωρείται μια από τις τοποθεσίες με τη μεγαλύτερη βιολογική ποικιλότητα παγκοσμίως, με 271 είδη ερπετών και αμφιβίων, όμως ταυτόχρονα εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον Αμαζόνιο του Ισημερινού, με σχεδόν 850 εκατομμύρια – 900 εκ. βαρέλια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες τάσσονται κατά των εξορύξεων στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνεται στο δίκτυο αποθεμάτων της βιόσφαιρας της UNESCO.
Πριν από ένα χρόνο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της χώρας σχεδίαζε να δημοπρατήσει τεράστιες εκτάσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας, στην οποία ο Ισημερινός χρωστάει 9 δισεκατομμύρια δολάρια από παλαιότερα δάνεια για έργα υποδομών.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η εθνοσυνέλευση της χώρας έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως για την έναρξη των εξορύξεων, κρίνοντας πως αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας.