Άρθρο Localit 07 Δεκεμβρίου, 2022

Ηράκλειο: Ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών για την ανακύκλωση

Εκδήλωση με αντικείμενο την παρουσίαση των δράσεων εκπαίδευσης στα σχολεία σχετικά με την ανακύκλωση, οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχία Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Στόχος ήταν η ενθάρρυνση των σχολικών κοινοτήτων να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητα τους, ως μια σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από την οποία οι μαθητές θα συμφιλιωθούν με τη σωστή διαλογή των υλικών στην πηγή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου για τη δημιουργία «γωνιών ανακύκλωσης» στα γυμνάσια της περιοχής ΣΒΑΑ (Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) με τίτλο: « RECYCLERS! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ “ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ”».

Οι μαθητές- φίλοι του «Μίνου Ανακύκλωντα» γέμισαν τις δικές τους γωνιές με ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγοντας και τοποθετώντας στον μπλε κάδο όλα τα πλαστικά, στον κίτρινο κάδο όλες τις χάρτινες συσκευασίες και στον κόκκινο κάδο όλα τα αλουμινένια αντικείμενα. Μέσα από το project αναδείχθηκε η σημασία της ομαδικότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης και δόθηκε το έναυσμα στους μαθητές να προσπαθήσουν περισσότερο για την μείωση των απορριμμάτων που παράγουν εντός της σχολικής κοινότητας.

Ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, παρουσίασε τη στρατηγική και τους στόχους του Δήμου όσον αφορά στην Κυκλική Οικονομία και στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα πάντα και με την κείμενη νομοθεσία.  Επίσης, αναφέρθηκε και σε ευρύτερες πολιτικές του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος (βιώσιμη κινητικότητα, ενεργειακά θέματα κλπ.).  Τέλος, αναφερόμενος στη δράση  «RECYCLERS! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ «ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», τόνισε ότι η σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικοί και μαθητές, είναι αυτοί που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη διάδοση των πολιτικών που αφορούν στην ανακύκλωση αλλά και ευρύτερα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, διευθυντές, καθηγητές και μαθητές από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σχολεία του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις και ομιλίες από εκπαιδευτικούς και διευθυντές Γυμνασίων σχολείων για την αξία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών καθώς και αναφορά στη σπουδαιότητα της βιωματικής διαδικασίας όσον αφορά τη διαλογή των υλικών εντός της σχολικής κοινότητας. Παρουσιάστηκαν και δράσεις ενημέρωσης  προς τους μαθητές Δημοτικών σχολείων, μέσω video καθώς και διαδραστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Πέρα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Δήμος Ηρακλείου έφερε τους μαθητές των γυμνασίων ένα βήμα πιο κοντά στη διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων οργανώνοντας μια σειρά από επισκέψεις στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) Ηρακλείου.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 22-24 Νοεμβρίου 2022. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την πορεία που ακολουθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά και κατανόησαν στην πράξη πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση των σχολικών απορριμμάτων αλλά και η επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοίγει στις 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης

Η αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δράμα: Παράταση υποβολής αιτήσεων για μείωση δημοτικών τελών

Έως την Παρασκευή 15 Μαρτίου, παρατείνεται στον Δήμο Δράμας, η υποβολή αιτήσεων για μείωση δημοτικών…