Για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία απεφάνθη ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, από τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι για κάθε δαπάνη άνω των 50.000 ευρω απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενημέρωσε το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.
Ο κ. Καραβοκύρης, γνωστοποίησε ότι η σχετική απόφαση θα σταλεί στην ΚΕΔΕ σύντομα . Χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρό το συγκεκριμένο ζήτημα, υπενθύμισε τις αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ, καθώς και τα ερμηνευτικά ζητήματα που εγείρονταν, τα οποία μόλις επισημάνθηκαν εισήχθη, με πρωτοβουλία του ιδίου στην Ολομέλεια.
«Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να έχει φραγμούς, περιορισμούς και εγκρίσεις στο έργο της, διότι αλλιώς το αυτοδιοίκητο των Δήμων πάει περίπατο» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί η ομιλία του Ιωάννη Καραβοκύρη:
ΟΜΙΛΙΑ Ι. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ
Κυρίες και κύριοι, καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρό του, για την τιμητική πρόσκληση για να παρακολουθήσω τις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου σας που γίνεται στην όμορφη και ιστορική πόλη των Ιωαννίνων.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω γιατί σέβομαι τον χρόνο σας. Θα ήθελα να περιοριστώ σε δύο-τρία πράγματα. Θα ήθελα μόνο σαν Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι επιφορτισμένο για να ασκεί μια εποπτεία στην οικονομική διαχείριση της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να υπογραμμίσω ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδω με τη σημερινή μου παρουσία εδώ στο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο της στην εξυπηρέτηση του πολίτη, σε μια περίοδο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επισημάνω ότι με τη Διοίκηση της ΚΕΔΕ έχουμε οικοδομήσει μια στενή συνεργασία εδώ και αρκετό χρόνο, ώστε με την έγκαιρη ενημέρωση να κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, και να επιλύουμε διάφορα προβλήματα ώστε να διευκολύνεται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας το έργο των Δήμων.
Σαν τέτοια παραδείγματα θα μπορούσα να πω, πρόσφατα είχε δημιουργηθεί κάποια ερμηνεία για την οποία έγινε λόγος από ότι άκουσα και από ομιλητές, όσον αφορά την ερμηνεία των νόμων, όσον αφορά το ζήτημα της αρμοδιότητας των Δημάρχων να μπορούν να αναθέτουν διάφορα έργα μέχρι του ποσού των 15.000 διότι κάποιο κλιμάκιο ερμήνευσε ότι η σχετική διάταξη έδινε αυτό το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πράγματι, επιληφθήκαμε αμέσως και αυτό το ζήτημα λύθηκε.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε υπόψη από τη Διοίκηση της ΚΕΔΕ, που ήταν και σοβαρό, είναι σχετικά με μια διάταξη νόμου η οποία λέει ότι για δαπάνες πάνω από 50.000 €, θα πρέπει οπωσδήποτε αυτές να εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παλαιότερα από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Αυτό πράγματι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, για το οποίο πράγματι η ΚΕΔΕ είχε αντιρρήσεις και εφόσον αντιληφθήκαμε ότι υπήρχαν θέματα ερμηνευτικά, με πρωτοβουλία μου το εισήγαγα στην Ολομέλεια, η οποία πράγματι αποφάνθηκε και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας το ανακοινώσω, διότι εντός ολίγων ημερών θα σταλεί αυτή η απάντηση, ότι πραγματικά με τη διάταξη αυτή παραβιαζόταν η συνταγματική διάταξη που θέλει την αυτοτέλεια των Δήμων και ότι δεν μπορεί να έχει φραγμούς και περιορισμούς και εγκρίσεις στο έργο της, διότι αλλιώς το αυτοδιοίκητο των Δήμων πάει περίπατο. Θα σας σταλεί εντός συντόμου χρόνου και αυτή η απόφαση.
Πέρα όμως από αυτά, θα ήθελα να πω ένα-δυο πράγματι, που πράγματι άκουσα στο ακροατήριο. Άκουσα κάτι και από τον Υπουργό των Εσωτερικών χθες και κάποιοι άλλοι ομιλητές το έθεσαν, ότι ζούμε σε μια εποχή καχυποψίας, ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι υπάρχει ένα κλίμα που πραγματικά ερμηνεύονται πολλές φορές οι νόμοι κάτω από μια τέτοια συλλογιστική.
Αυτό είναι μια αντίληψη που πραγματικά έχει θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις και της Δικαιοσύνης, την οποία εκπροσωπώ, με διάφορα στρώματα της κοινωνίας.
Εμείς είμαστε αντίθετοι και οι κατευθύνσεις που δίνουμε είναι ότι οι δικαστές, οι επίτροποι, όλοι όσοι υπηρετούν τη Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να λειτουργούν κάτω από το καθεστώς είτε της οργής, είτε της δυσαρέσκειας, είτε της δυσπιστίας, είτε της καχυποψίας που μπορεί πράγματι μια κοινωνία να διακατέχεται σε μια περίοδο κρίσης, γιατί η κρίση δεν είναι μόνο η οικονομική, είναι και ηθική και έχει και άλλες παραμέτρους.
Εμείς θέλουμε τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης να εφαρμόζουν τον νόμο με κριτήρια αντικειμενικά, χωρίς καμία άλλη παρεμβολή. Αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή και αυτήν πρεσβεύουμε και αυτήν εξυπηρετούμε.
Ελέχθη και από κάποιους άλλους ομιλητές, αν δεν κάνω λάθος από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης και Μενεμένης, ότι υπάρχει μια σκοπιμότητα στην αντίληψη πολλών επιτρόπων. Το έχω ξανά πει και πάλι ότι εμείς είμαστε αντίθετοι από κάθε έννοια σκοπιμότητας στην ερμηνεία των διατάξεων εις το έργο μας. Το έργο μας είναι να εφαρμόζουμε και να στηρίζουμε τη νομιμότητα, όπως αυτή γίνεται αντικειμενικά δεκτή και δεν μπορούμε να κατανοούμε βέβαια τη διαφορετική ερμηνεία που μπορεί να δίνει ο Επίτροπος στη Λάρισα, για την οποία έκανε και αναφορά ο κύριος Δήμαρχος της Λάρισας, είτε στα Χανιά, είτε στο Κιλκίς. Εμείς θέλουμε μια ομοιόμορφη ερμηνευτική παραδοχή, ώστε τα ίδια θέματα να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο παντού.
Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα και είναι ένα θέμα πράγματι που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη, για αυτό και ακριβώς υπάρχουν και οι δικλείδες και οι βαθμίδες των βαθμών δικαιοδοσίας, ώστε όταν ο πρώτος βαθμός ερμηνεύσει διαφορετικά, να μπορεί να το αντιμετωπίσει διαφορετικά ένας ανώτερος δικαστικός σχηματισμός.
Η προσπάθειά μας είναι πράγματι να έχουμε όσο μπορούμε μια πιο ομοιόμορφη σκέψη, γιατί αυτό το απαιτεί η ασφάλεια του δικαίου, το απαιτεί η αρχή της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε στην Πολιτεία.
Για το σκοπό μάλιστα αυτό, εκτός από τους μηχανισμούς που έχουμε με των ενδίκων μέσων ή το δικαίωμα που μου παρέχει και εμένα ο νόμος μια υπόθεση όταν σε κάποιο από τους μικρότερους σχηματισμούς, να το πάρω με πρωτοβουλία μου και στον ανώτατο βαθμό, στην Ολομέλεια, όπως κάναμε για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως σας είπα, που ήταν θέμα συνταγματικότητας, μπορούμε, εκτός από αυτό, έχουμε εγκαινιάσει εδώ και ένα χρόνο μια ομάδα υποστήριξης του έργου των επιτρόπων με επικεφαλής έναν Αντιπρόεδρο και με άλλα στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να τους δίνουν αμέσως απάντηση, έστω και την επόμενη μέρα, όταν έχουν διαφωνίες, όταν έχουν δισταγμούς, για να αποφασίσουν κάτι, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι και η καθημερινότητα και όχι μόνο τα θέματα συνταγματικότητα όπως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά και τα καθημερινά θέματα.
Όπως παραδείγματος χάριν, ένα ζήτημα που έθεσε ο κύριος Δήμαρχος της Λάρισας, που είπε πράγματι για τα καύσιμα. Και για τα καύσιμα και για πολλά άλλα, πραγματικά και εγώ γίνομαι δέκτης καθημερινά, αλλά θα ήθελα να σας πω όμως το εξής. Ότι υπάρχουν κάποια θέματα, όπως για τα καύσιμα, όπως για τον ΕΚΠΟΤΑ, που έγινε αναφορά από τον κύριο Δήμαρχο των Αθηναίων και για κάποιες άλλες συμβάσεις, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο παλιό, που τα γεγονότα το έχουν ξεπεράσει. Όταν μιλάμε για τα καύσιμα, αυτά στηρίζονται ξέρετε σε μια νομοθεσία του 1980. Τότε η Ελλάδα ήταν τελείως διαφορετική από ότι είναι η σημερινή που αντιμετωπίζουμε. Για αυτό μαζί με τις προτάσεις που άκουσα οπωσδήποτε και από τον κύριο Δήμαρχο των Αθηναίων και της Λάρισας και από τον κύριο Ιωακειμίδη της Νίκαιας το άκουσα και από τον κύριο Μπουτάρη, πραγματικά καλό είναι να στοχεύσουμε όπου πράγματι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο, καλό είναι να γίνει.
Αυτό θέλω να ξέρετε ότι όλοι μας το αντιμετωπίζουμε και εμείς, γιατί και εσείς ξέρω πολύ καλά ότι έρχεστε από πολύ παλιά. Από την αρχαία Αθήνα υπήρχαν οι Δήμοι. Δεν είναι τώρα κάτι καινούργιο. Οι Δήμοι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα σήμερα. Το ίδιο και εμείς, επειδή είμαστε ένας παλιός θεσμός, από το 1830 και θα έλεγα ότι είμαστε ένας από τους θεσμούς που οι εν τω μεταξύ αναταράξεις σε αυτή τη χώρα, που ήταν πάρα πολλές, είτε πόλεμοι, είτε οτιδήποτε, δεν διέκοψαν τη λειτουργία μας τη συνεχή.
Παρότι λοιπόν σεβόμαστε την παράδοση, και εμείς αυτή τη στιγμή θέλω να σας ενημερώσω, ότι κάνουμε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Τουλάχιστον στον τομέα των ελεγκτικών μας αρμοδιοτήτων, που αισθάνομαι και εγώ πραγματικά, γιατί πρέπει καμιά φορά να κάνουμε την αυτοκριτική μας, έχουμε ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία με ευρωπαίους ομολόγους μας να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να αλλάξουμε τη μεθοδολογία μας, γιατί αυτό που λέμε ευρωπαϊκό κεκτημένο κάποια στιγμή, γιατί το είπαν και άκουσα και ομιλητές, πρέπει και εμείς να το κάνουμε κτήμα μας, τι να κάνουμε; Σε αυτή την ομάδα κρατών ανήκουμε, προς τα εκεί πρέπει να προσανατολιζόμαστε. Μπορεί να δώσαμε ένα πολιτισμό, να έχουμε αρχαιοελληνικές καταβολές, όπως είπα, για τους Δήμους, έχω και για τη δημόσια λογοδοσία, τα έχω πει και εγώ στους ξένους πολλές φορές. Εδώ στην Πνύκα, στον Άρειο Πάγιο, θεσπίστηκαν οι δημόσιες λογοδοσίες όλων των αρχόντων για πρώτη φορά από την εποχή του Κλεισθένη, αλλά οπωσδήποτε οφείλουμε να δούμε το τι γίνεται και σε κάποια άλλα κράτη γύρω μας.
Δεν θέλω να σας πάρω πολύ χρόνο, ωστόσο εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι κατανοούμε ότι ασκείτε τα καθήκοντά σας πραγματικά μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον οικονομικό, που οπωσδήποτε χρειάζεται αντοχή, χρειάζεται υπομονή.
Εγώ θέλω να περιοριστώ στο ότι θέλω να χαιρετήσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας, να ευχηθώ καλή επιτυχία και τα πορίσματα που θα καταλήξετε θα τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη για να χρησιμεύσουν ώστε να βγάλουμε και εμείς χρήσιμα συμπεράσματα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.