Άρθρο Localit 14 Φεβρουαρίου, 2024

Ιωάννινα: Μειώσεις σε δίδακτρα, αλλαγές στα ΚΑΠΗ, διατήρηση των ελαφρύνσεων σε τροφεία

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, ψήφισε χθες Τρίτη 13/2, τις προτάσεις της προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των διδάκτρων εκπαιδευτικών τμημάτων της καταργηθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και των τροφείων βρεφών και νηπίων, του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου Δήμου Ιωαννιτών ΟΚΠΑΠΑ.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η οποία εγκρίθηκε, φέρνει νέες μειώσεις σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του δήμου.

Οι δομές του πρώην Πνευματικού Κέντρου

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με τις δομές του πρώην Πνευματικού Κέντρου αποφασίστηκε οι απαλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί από την πρώην κοινωφελή επιχείρηση για το τρέχον διδακτικό έτος να εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την λήξη του διδακτικού έτους.

Για τις νέες εγγραφές που θα γίνουν μετά την λήψη της παρούσης απόφασης προτείνονται οι εξής απαλλαγές μειώσεις διδάκτρων:

– Οι μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω δικαιούνται απαλλαγή 100% από τα δίδακτρα. Η απαλλαγή 100% αφορά μόνο ένα ειδικό μάθημα του ωδείου και όλα τα εκπαιδευτικά τμήματα και εφαρμόζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού ΚΕΠΑ από το οποίο θα προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας

– Οι μαθητές -σπουδαστές ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% μείωση 50% από τα δίδακτρα. Η μείωση κατά 50% αφορά μόνο ένα ειδικό μάθημα του ωδείου και όλα τα εκπαιδευτικά τμήματα και εφαρμόζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού ΚΕΠΑ από το οποίο θα προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.

– Οι άποροι έχουν απαλλαγή διδάκτρων σε κάθε εκπαιδευτική δομή.

– Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι έχουν έκπτωση σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές: για το 1ο προστατευόμενο μέλος 50% των διδάκτρων, το 2ο προστατευόμενο μέλος 50% των διδάκτρων και το 3ο προστατευόμενο μέλος και πάνω, μείωση 70% εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 25.000€, και 50% μείωση εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι πάνω από 25.000€.

Οι παιδικοί σταθμοί

Σε ότι έχει να κάνει με τους παιδικούς σταθμούς η οικονομική εισφορά (τροφεία), οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές για τη φοίτηση των βρεφών και νηπίων παραμένουν στο ίδιο επίπεδο όπως είχαν προσδιοριστεί από το Δ.Σ. του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τέλος τα κουπόνια στα ΚΑΠΗ

Τέλος, η δημοτική επιτροπή αποφάσισε την κατάργηση των κουπονιών για την προμήθεια ροφημάτων στα μέλη του ΚΑΠΗ.

Πιο αναλυτικά, με αποφάσεις του Δ.Σ. του καταργηθέντος Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» ορίσθηκε η εισφορά των μελών των Κ.Α,Π.Η. στα 10 ευρώ ετησίως και η τιμή των ροφημάτων (καφές-αναψυκτικά) του εντευκτηρίου στα 0,50 ευρώ. Για τις νέες εγγραφές προτάθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του καταργηθέντος Νομικού προσώπου να καταργηθούν τα κουπόνια μέσω των οποίων εισπράττονταν το αντίτιμο των ροφημάτων και να διαμορφωθεί η εισφορά των μελών σε 15 ευρώ ετησίως.

Η διαμόρφωση της ετήσιας εισφοράς σε 15 ευρώ ώστε να μην χρεώνονται πλέον τα ροφήματα θεωρήθηκε ότι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τα μέλη να επιλέξουν το ΚΑΠΗ για τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τον κοινωνικό δεσμό μεταξύ των μελών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό και συντονισμένο περιβάλλον. Επιπλέον, η κατάργηση της χρέωσης για τα ροφήματα εξοικονομεί χρήματα για τα μέλη, καθιστώντας το ΚΑΠΗ ακόμα πιο προσιτό για όλους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έκκληση Δήμου Βριλησσίων για λελογισμένη κατανάλωση νερού

Κάλεσμα στους πολίτες Βριλησσίων, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κατανάλωση νερού και να περιορίζονται στην λελογισμένη…

Ενδιαφέρουν 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τοποθετήθηκε το Seatrac στο Παράλιο Άστρος

Τοποθετήθηκε για ακόμα μια χρονιά από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, το αυτόνομο σύστημα εισόδου –…

Ενδιαφέρουν 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Πειραιά: Νέα δάπεδα σε αύλειους χώρους και εργασίες αναβάθμισης  σε Δημοτικά Σχολεία

Εργασίες αναβάθμισης  των αύλειων χώρων στα 14ο, 17ο, 27ο και 43ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά υλοποίησε…