Άρθρο Localit 14 Σεπτεμβρίου, 2012

InterCITY: Τοπικές δράσεις για τη Νεολαία

Το Ομοσπονδιακό υπουργείο για Θέματα Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νέων της Γερμανίας, σε συνεργασία με τις πόλεις της Λειψίας και της Κολωνίας, διεξάγουν  στη Λειψία, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2012, το InterCITY, ένα πρόγραμμα ομαδικής μάθησης για την τοπική πολιτική νεολαίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» και οργανώνουν ένα συνέδριο με θέμα τις πολιτικές για τη νεολαία.

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη νεολαία, όπως η ενηλικίωση, η ανεργία σε νεαρή ηλικία, η εκπαίδευση και η κοινωνική συμμετοχή, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για το χρόνο των νέων και ο περιορισμένος χώρος διαβίωσής τους εμφανίζονται σε παρόμοιες μορφές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούν αντικείμενο εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.

 Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι δήμοι είναι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για υπηρεσίες και δράσεις για τη νεολαία. Οι δήμοι βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και για το λόγο αυτό είναι ο κεντρικός θεσμός παροχής των συνθηκών ζωής και ανάπτυξης για τους νέους.

Το συνέδριο είναι μέρος του προγράμματος και θα προσφέρει μια πλατφόρμα για τη συζήτηση αυτού του κεντρικού θέματος μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς.

Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα όπως:

  • Ποιές προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην Ευρώπη εφαρμόζοντας την πολιτική της νεολαίας και πώς τις αντιμετωπίζουν.
  • Ποια όργανα χρησιμοποιούν και ποια είναι τα αποτελέσματα.
  • Πώς μπορεί η διεθνής συνεργασία μεταξύ δήμων να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτών των στόχων.
  • Ποιο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν στους δήμους οι εθνικές πολιτικές για τη νεολαία και η Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία

Στόχοι του συνεδρίου:

  • Παροχή σε εκπροσώπους θεσμών από όλη την Ευρώπη της ευκαιρίας να συζητήσουν διάφορα θέματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω σε αυτά.
  • Παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών που δείχνουν πώς οι δήμοι στην Ευρώπη ασκούν την πολιτική νεολαίας.
  • Κινητοποίηση των δήμων να λάβουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικής και δράσεων για τη νεολαία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Εστίαση προσοχής στην ευρωπαϊκή διατοπική ανταλλαγή και την ευρωπαϊκή ομαδική μάθηση ως στρατηγικές για την προώθηση της ανάπτυξης της δημοτικής πολιτικής για τη νεολαία και την πρόκληση ενδιαφέροντος γι’ αυτές.
  • Παροχή πλατφόρμας ανάπτυξης ευρωπαϊκών δικτύων.
  • Στήριξη των δήμων στην ενημέρωση για τη στρατηγική για τη νεολαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την προστιθέμενη αξία της στις υπηρεσίες για τη νεολαία.

Η πρόσκληση στο συνέδριο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται σε έργα και υπηρεσίες για τη νεολαία, καθώς και στη διοίκηση σε δημοτικό επίπεδο –ιδανικά και στα δύο.

http://www.salto-youth.net/downloads/trainingcalendar_training_download-file-3560/InterCITY_EN.pdf?

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 02 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κων. Κουκάς: Ενημέρωσε το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το νέο θεσμικό βήμα της Ελλάδας μέσω του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Κωνσταντίνος Κουκάς, Πρόεδρος του Τμήματος Τοπικών Αρχών του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του…

Ευρωπαϊκά 26 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κων. Κουκάς από Γκντανσκ: Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας περνά μέσα από την τοπική δημοκρατία

Στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που πραγματοποιείται στο Γκντανσκ της Πολωνίας, συμμετείχε ο…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 25 Μαΐου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κων. Κουκάς από Ισλανδία: «Ισχυρή δημοκρατία με εμπιστοσύνη στους θεσμούς»

Θετικά συμπεράσματα από την αποστολή εκλογικών παρατηρητών από το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην…