Άρθρο Localit 09 Σεπτεμβρίου, 2016

ΙΚΑ: Ανοίγει η φορολογική ενημερότητα ΟΤΑ για είσπραξη επιχορηγήσεων προγραμμάτων

IKAΛύση σε ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας δίνει το ΙΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε και απευθύνεται προς όλα τα υποκαταστήματα του.

Ειδικότερα στην εγκύκλιό του το ΙΚΑ, υπογραμμίζει ότι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού, δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται.

Επιπλέον αναφέρεται ότι για την είσπραξη των επιχορηγήσεων αυτών, το ΙΚΑ θα δίνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, «κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής από τις δημόσιες οικονομικές Υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι φορείς -εργοδότες που εμπίπτουν στη σχετική διάταξη θα μπορούν να λαμβάνουν από το ΙΚΑ χειρόγραφη ενημερότητας προκειμένου να εισπράξουν την επιχορήγηση.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι δε θα χρειάζεται οι υπηρεσίες να εξετάζουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η ισχύς της Ασφαλιστικής Ενημερότητας θα είναι ως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοσή της.

Στην εγκύκλιο συμπεριλαμβάνεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και το πρότυπο της βεβαίωσης που θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…