Η αναγκαιότητα για δικτύωση, κατάρτιση και ενημέρωση, αλλά και η πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανακάλυψη της αυθεντικής Κρήτης στις εγκαταστάσεις τους, αναδείχτηκε κατά την διάρκεια διήμερου Θεματικού Εργαστηρίου, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά.
Το θεματικό εργαστήριο είχε ως αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία διδακτικής φάρμας στην περιοχή των Χανίων με αφετηρία την Ανώπολη Σφακίων. Ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΑΚ Α.Ε. Λευτέρης Κοπάσης εξήγησε τη σημασία πραγματοποίησης δράσεων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ωφελούμενος πληθυσμός και αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζονται όλες οι αναπτυξιακές εταιρείες της Κρήτης, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συμβολής παρόμοιων δράσεων από τον ΟΑΚ Α.Ε. σε μια κομβική περίοδο για την βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Η συντονίστρια του έργου, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Εύα Κατσαράκη, έκανε μια αναδρομή από την έναρξη του σχεδίου μέχρι και σήμερα, μιλώντας παράλληλα για τις προοπτικές εξέλιξής του.
Ο Οδηγός Διδακτικής Φάρμας, Νίκος Δρακωνάκης, διευθυντής της εταιρείας Ανάπτυξης Μελετών – ΕΤΑΜ Α.Ε., αναφέρθηκε στην ευκαιρία χρηματοδότησης ίδρυσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων ΚοινΣΕπ για την αξιοποίηση τοπικών πεζοπορικών διαδρομών σε μιτάτα και φαράγγια.
Ο πρόεδρος του Sustainable Food Destination Organization (SFDO) Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, μίλησε για την οικοδόμηση της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, κάνοντας παράλληλα σύνδεση με τον επαναπροσδιορισμό των υπηρεσιών φιλοξενίας.
Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν επίσης μέθοδοι για την προσαρμογή της κτηνοτροφίας στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου, μέθοδοι που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το προϊόν τους, να αυξήσουν το εισόδημά τους και να καταστήσουν ευκολότερη την καθημερινότητά τους, όπως επίσης παρουσιάστηκαν θέματα για τους τρόπους ανάπτυξης της οικοτεχνίας στο αγρόκτημα, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών, τοπικών και υγιεινών προϊόντων.
Στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής του τοπικού προγράμματος LEADER Ν. Χανίων για να δουν οι συμμετέχοντες στην πράξη πώς λειτουργούν τα επισκέψιμα διδακτικά αγροκτήματα, αλλά και πώς προωθούνται τα τοπικά προϊόντα στην αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ