Όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση ίδρυσης καταδυτικού πάρκου στο Ηράκλειο πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης. Ειδικότερα έχουν γίνει συζητήσεις με επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που διατηρούν σχολές κατάδυσης, καθώς και ΟΤΑ όπου έχει διατυπωθεί το έντονο ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές.
Συγκεκριμένα έχουν γίνει συζητήσεις με:
• Δήμους
• Καταδυτικούς Συλλόγους – σχολές καταδύσεων
• Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
• Λοιπούς φορείς (πχ Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών)
• Φορείς Τουρισμού
Μετά από τις συζητήσεις αυτές το Επιμελητήριο Ηρακλείου κατέληξε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα μετεξελιχθεί σε περισσότερα από ένα οργανωμένα καταδυτικά πάρκα καθιστώντας το νομό Ηρακλείου σε καταδυτικό προορισμό.
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει ήδη συστήσει Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση, οργάνωση, επίβλεψη, προστασία και εκμετάλλευση, ενός ή περισσοτέρων καταδυτικών πάρκων και λειτουργία ανάλογων υποδομών.
Η επωνυμία της εταιρείας είναι «ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ και στο ιδρυτικό σχήμα συμμετέχει η «Ανοικτή Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης Κρήτης (ΑΣΤΑΚ)» ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ομάδα μελετητών προκειμένου να εκπονηθεί ο φάκελος για την αδειοδότηση του πρώτου πάρκου.
«Η πρόσφατη αλλαγή της Νομοθεσίας μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη δημιουργία καταδυτικών Πάρκων. Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρακολουθώντας τις εξελίξεις προχώρησε εγκαίρως σε μια ακόμη πρωτοποριακή ενέργεια, η οποία είναι σίγουρο ότι θ’ αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, καθώς πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή τουρισμού ιδιαιτέρως ελκυστική και προσοδοφόρα» τόνισε ότι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
«Στα συγκριτικά και αναξιοποίητα ακόμη πλεονεκτήματα της Κρήτης συμπεριλαμβάνεται και ο βυθός της, ο οποίος μπορεί ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες υψηλού εισοδήματος που ασχολούνται με τις καταδύσεις» επισήμανε ο κ. Παράσχος Τζόρβας, Οικονομικός Επόπτης και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ο οποίος διευκρίνισε ότι η προσπάθεια θα ξεκινήσει με ένα καταδυτικό πάρκο στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου και θα συνεχιστεί με ένα ακόμη στα βόρεια του Νομού και ένα στο Νότο.
Το καταδυτικό πάρκο
Ως Καταδυτικό Πάρκο νοείται η χαρακτηρισμένη περιοχή, στην οποία πραγματοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, καθώς και συναφείς υποβρύχιες δραστηριότητες, όπως η υποβρύχια φωτογράφιση, η υποβρύχια κινηματογράφιση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Τα καταδυτικά πάρκα είναι μικρής επιφάνειας θαλάσσιες περιοχές, έως δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου απαγορεύεται η αλιεία και κάθε άλλη δραστηριότητα εκτός από τις καταδύσεις αναψυχής. Έχουν ήπια, οριακή και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, με τεράστια οφέλη για τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο και το περιβάλλον.
Καταδυτικός Τουρισμός
Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως (Πιστοποιημένοι αυτοδύτες) εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι. Οι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο, δαπανώντας σημαντικά ποσά.
Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως οι ερασιτέχνες δύτες είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε πολύ μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού το οποίο έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας.
Η Κρήτη, μπορεί να συγκροτήσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού καθώς διαθέτει ένα σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον και ενδιαφέροντες βυθούς, γεμάτους υφάλους, σπήλαια, ναυάγια αλλά και ένα πλήθος βραχονησίδων.