Άρθρο Localit 10 Σεπτεμβρίου, 2014

Ιαπωνία: Επαναλειτουργία των πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα

foukousimaΗ ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια έδωσε την Τετάρτη, το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία μιας βιομηχανίας που βρέθηκε σε δυσμένεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε πως ο σταθμός Σεντάι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ο οποίος διαθέτει δύο αντιδραστήρες και τον εκμεταλλεύεται η εταιρεία Kyushu Electric Power, μπορεί να επαναλειτουργήσει, αν και εξακολουθεί να χρειάζεται γι’ αυτό η έγκριση των τοπικών αρχών.

Η Ιαπωνία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου από το 1966 πλήρους έτους χωρίς πυρηνική ενέργεια και η δυσπιστία της κοινής γνώμης για τον τομέα παραμένει υψηλή (59%) μετά την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα, τη χειρότερη έπειτα από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.

Η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, τρία χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε την κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στο σταθμό της Φουκουσίμα, οδηγώντας στην εκκένωση 160.000 ατόμων. Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα ήταν η χειρότερη από το 1986 στο Τσέρνομπιλ.

Τον προηγούμενο μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας εγγυήθηκε την ασφάλεια δύο αντιδραστήρων στην πόλη Σεντάι, μετά από εκτεταμένους ελέγχους. Περισσότερος από το μισό πληθυσμό παραμένει σκεπτικός για την επανέναρξη λειτουργιών των αντιδραστήρων, τη στιγμή που η Ιαπωνία πέρασε το πρώτο καλοκαίρι χωρίς πυρηνική ενέργεια μετά από 48 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή και οι 48 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έχουν κλείσει για έλεγχο ή συντήρηση, με το τελευταίο εργοστάσιο να παύει τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πιέζεται να επαναλειτουργήσει τους δύο αντιδραστήρες εν μέσω διογκούμενων χρεών λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης της χώρας σε ορυκτά καύσιμα.

Τα ορυκτά καύσιμα κόστισαν στην Ιαπωνία 260 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 60 τοις εκατό σε σχέση με το 2010, ενώ οι αναλυτές της JPMorgan δημοσιεύουν συνεχώς όλο και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις συνέπειες της καθυστέρησης λειτουργίας των αντιδραστήρων στην οικονομία της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία τους έκθεση, τα δύο τρίτα των αντιδραστήρων της Ιαπωνίας ενδέχεται να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ, λόγω ανεπανόρθωτων ζημιών και πιο αυστηρών κριτηρίων ασφαλείας.

«Το άνοιγμα του σταθμού στο Σεντάι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και απερίσκεπτο», δήλωσε ο 73χρονος Οσάμου Μικάμι, ακτιβιστής που συμμετέχει σε διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου τα τελευταία τρία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πυρηνικής ενέργειας σε όλη την Ασία, το 59% του κοινού παραμένει ενάντιο στη χρήση της, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, μην μπορώντας να προσπεράσει την τραγωδία του 2011.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…