Άρθρο Localit 04 Δεκεμβρίου, 2013

Η “Βίλα Αμαλίας” επαναχρησιμοποιείται ως διατηρητέα σχολικά κτίρια

vila-amaliasΤην κτιριακή ανακατασκευή της «Βίλας Αμαλίας», του πρώην 2ου Γυμνασίου Αρρένων, ξεκινά ο δήμος Αθηναίων έπειτα από έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για αποκατάσταση και επισκευή των δυο κτιρίων της, με προϋπολογισμό περίπου τριών εκατ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται 100% από πόρους του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα». Τα δυο κτίρια θα αποκατασταθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ως διατηρητέα σχολικά κτίρια.

Η μελέτη ανακατασκευής προβλέπει διατήρηση και ενίσχυση της περιμετρικής λιθοδομής και κατεδάφιση των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.ά. Θα ενοποιηθούν τα δυο κτίρια εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, ενώ η εσωτερική διαρρύθμιση θα ακολουθήσει πιστά τις όψεις του κτιρίου με αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων στην αρχική τους μορφή. Επίσης, στην αρχική του μορφή θα αποκατασταθεί και το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στόχος είναι η μορφολογική διατήρηση της κτιριακής υποδομής, ως φορέα της ιστορίας της πόλης και της συλλογικής της μνήμης.

Οι όροι διακήρυξης του έργου εγκρίθηκαν την Τετάρτη  από την Οικονομική Επιτροπή. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 7/1/2014. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2014 και το έργο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015.

Η ιστορία της «Βίλας Αμαλίας»

Η «Βίλλα Αμαλίας» , που φιλοξενούσε μέχρι το Δεκέμβριο του 2912 την ιστορική κατάληψη, κτίσθηκε το 1860, σε προσχέδιο του Ερνέστου Τσίλερ. Από το 1932 έως το 1973 φιλοξένησε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Αποτελείται από δυο κτίρια με κοινό αίθριο χώρο. Στη μια πλευρά βρίσκεται η πάλαι ποτέ έπαυλη Αργυρόπουλου, που υπήρξε κατοικία του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου. Το κτίριο της άλλης πλευράς λέγεται ότι υπήρξε κατοικία του Ιωάννη Ράλλη, του πρωθυπουργού της διορισμένης κατ’ εντολήν των γερμανικών δυνάμεων κατοχικής κυβέρνησης (1943).

Το 1975, και αφού άλλαξε στέγη το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων (μεταφέρθηκε στην πλατεία Βάθη), ο χώρος πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και πολύ αργότερα στον Δήμο Αθηναίων. Εγκαταλείφθηκε έως το 1990, οπότε ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κτίριο προσδίδοντάς του την ονομασία «Βίλα Αμαλία» (για να θυμίζει την κατάληψη άλλου εγκαταλελειμμένου κτιρίου της δεκαετίας του ‘90 στη λεωφόρο Αμαλίας).

Τον Δεκέμβριο 2012 έγινε επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις. Το κτίριο τέθηκε σε επιτήρηση από την αστυνομία αλλά ανακαταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές τον Ιανουάριο 2013. Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, χρήση δακρυγόνων, έφοδος στο κτίριο, προσαγωγή περισσότερων των 90 ατόμων και δόθηκε τέλος στην κατάληψη. Λίγο αργότερα τον Φεβρουάριο, ο Δήμος Αθηναίων σφράγισε τη «Βίλλα Αμαλίας» και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προανήγγειλε ότι το κτίριο θα ξαναγίνει σχολείο.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές 2026

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στην ΕΡΤ3 : Δήμοι υπό πίεση- Ζητείται άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς νέα βάρη στους πολίτες

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αποδελτίωση», στους δημοσιογράφους Όλγα Ψαρίδου και Ίων Τσώχο, παραχώρησε την…

Με μια ματιά 02 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Κέρκυρα τιμώμενη πόλη στις «Εορτές Εξόδου» 2026 στο Μεσολόγγι

Τιμώμενη πόλη στις φετινές «Εορτές Εξόδου» στο Μεσολόγγι είναι η Κέρκυρα, στο πλαίσιο των επετειακών…