Άρθρο Localit 14 Ιουνίου, 2022

Η ψηφιακή επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης

Τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων για τη Δημόσια Διοίκηση που παρείχε η Microsoft, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 14.06.2022, οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) Παρασκευή Δραμαλιώτη.

Ο Μ. Βορίδης επισήμανε ότι «η τεράστια πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες Δημόσιες Διοικήσεις είναι να πετύχουν να διατηρήσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο και να συγχρονιστούν παράλληλα με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να μη γίνουν τροχοπέδη στην εξέλιξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση και της κοινωνίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι Δημόσιες Διοικήσεις να εξελιχθούν ψηφιακά και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες. Η συνεργασία με τη Microsoftέρχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα: την ψηφιακή επιμόρφωση των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι εξαιρετικά και έχει σημαντικό ενδιαφέρον το θέμα της πιστοποίησης των ψηφιακών δεξιοτήτων».

Ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι: «χρειάζεται να επενδύσουμε στα στελέχη του Δημοσίου ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία.  Από το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν προγράμματα τα οποία θα αναβαθμίσουν συνολικά τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο εσωτερικά καθώς για πρώτη φορά θα αποκτήσουμε ως κράτος ένα ενιαίο σύστημα ERP (σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού) όπως αυτά που έχουν οι μεγάλες εταιρείες. Τα πιστοποιημένα προγράμματα εμπλουτισμού γνώσεων όπως αυτά που παρέχονται από τη Microsoft βλέπουμε ότι καλύπτουν ένα εύρος στοχευμένων δεξιοτήτων και χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχουμε συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο Θ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια ένα ψηφιακό άλμα στον δημόσιο τομέα και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκπαίδευσης 3.500 στελεχών  ξεχωρίζει για τρεις λόγους: Για κάθε δημόσιο υπάλληλο που συμμετέχει υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο εκπαίδευσης ώστε να ενδυναμώνονται τα στοιχεία του ρόλου του και τα καθήκοντα της θέσης του, οι δημόσιοι υπάλληλοι εκπαιδεύονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτέςκαι έχουν πρόσβαση σε υλικό της Microsoftκαι τέλος δίνεται η δυνατότητα πιστοποίησης των υπαλλήλων που εκπαιδεύονται σε χρήση τεχνολογιών Microsoft. Η MicrosoftΕλλάδας είναι δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό εκπαιδεύσεων δημοσίων υπαλλήλων και δεύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό πιστοποιήσεων βασικού επιπέδου δεξιοτήτων. Στόχος μας είναι να επεκταθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ελπίζω αυτή να είναι μία αρχή για να δουν όλοι οι άνθρωποι στον Δημόσιο τομέα ότι αυτό αποτελεί μία ευκαιρία για τους ίδιους».

Όπως υπογράμμισε η Π. Δραμαλιώτη «με την πρώτη πιλοτική φάση, η οποία είχε ως στόχο τη σταδιακή εξοικείωση 500 δημοσίων υπαλλήλων – στελεχών Πληροφορικής με το περιβάλλον τεχνολογιών cloudτης Microsoft, προσφέρθηκαν δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Microsoft Azure & Microsoft 365), ενώ σε δεύτερη φάση (Δεκέμβριος 2021 – Ιούνιος 2022), η οποία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, στόχος είναι η διεύρυνση των γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από περισσότερα και πιο εξειδικευμένα προγράμματα (δεκαοκτώ επιπλέον). Ο στόχος για το μέλλον περιλαμβάνει τη διεύρυνση της συνεργασίας Microsoft – Ε.Κ.Δ.Δ.Α. σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, με δυνατότητα συμμετοχής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στην εξέταση πιστοποίησης της Microsoft, καθώς και αναγνώρισή της από το ελληνικό Δημόσιο. Επισήμανε μάλιστα ότι η παρούσα σύμπραξη συνιστά παγκόσμια πρώτη, καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχη συνεργασία της Microsoft με δημόσια διοίκηση άλλης χώρας».

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των παραπάνω προγραμμάτων εκπαιδεύτηκαν συνολικά 3.500 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ 250 εξ αυτών απέκτησαν και τη σχετική πιστοποίηση.

Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 73% ήταν άνδρες και 27% γυναίκες, 49% εξ αυτών κατείχαν μεταπτυχιακό τίτλο και 8% διδακτορικό, 27% καταλαμβάνουν θέση ευθύνης και 73% είναι υπάλληλοι ενώ το 55% προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής και το υπόλοιπο 45% από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι:

  • Έως το 2023 να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ήδη εκπαιδευόμενων σε ποσοστό άνω του 50%,
  • Η συγκεκριμένη συνεργασία να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης κατόπιν αξιολόγησης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων των υποψηφίων,
  • Παροχή, στο σύνολο των εκπαιδευόμενων, της δυνατότητας να συμμετάσχουν στις διαδικασίες Αξιολόγησης – Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων της Microsoft,
  • Πρόβλεψη για Πιστοποίηση των επιτυχόντων και Μοριοδότηση της επιμόρφωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν και ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, και η Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νίκη Κεραμέως: Οι τρεις στόχοι του ν/σ για τους ΟΤΑ

Τους τρεις βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου για την «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής…

Υπουργείο Εσωτερικών 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με τις ψήφους της ΝΔ «πέρασε» το ν/σ για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ

Θ. Λιβάνιος: Η μεγάλη μεταρρύθμιση, η πραγματική αλλαγή που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, θα προχωρήσει…

Υπουργείο Εσωτερικών 03 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Μεταφορά μαθητών με μίσθωση οχημάτων (leasing) από τις περιφέρειες

Σε  περίπτωση άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας ή διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τη μεταφορά μαθητών οι περιφέρειες θα…