Άρθρο Localit 25 Φεβρουαρίου, 2013

Η πείνα και η έλλειψη στέγης τα πιο πιεστικά ζητήματα για τις πόλεις των ΗΠΑ

us_homelessΑυξανόμενο αίτημα για παροχή σίτισης και στέγης σε φτωχούς Αμερικανούς, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζουν οι πόλεις των ΗΠΑ, παρόλες τις φθίνουσες πηγές. Στην ετήσια έκθεσή του, για την πείνα και την έλλειψη στέγης, το Συνέδριο Δημάρχων των ΗΠΑ τονίζει ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 64% των πόλεων, οικογένειες αστέγων αποκλείονταν από κέντρα αστέγων, λόγω έλλειψης κλινών. Επιπλέον, οι μερίδες που παρέχονταν σε συσσίτια σε πολλές πόλεις ήταν μικρότερες από το κανονικό. Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη πόρων κατέληγε στον αποκλεισμό ατόμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος του Λούιβιλ, Γκρεγκ Φίσερ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η έκθεση ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση του μακροχρόνιου αντίκτυπου της κρίσης σε πολλούς πολίτες. «Οικογένειες που ζούσαν κάποτε σε κατοικίες μεσοαστικής τάξης, βρίσκονται τώρα χωρίς στέγη και για πρώτη φορά στη ζωή τους έχουν ανάγκη ποικίλες κοινωνικές υπηρεσίες».

Οι πόλεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα για τη φτώχεια ήταν απαισιόδοξες για το μέλλον: τρεις στις τέσσερις αναμένουν αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια σε τρόφιμα μέσα στο 2013 και σχεδόν οι μισές  πιστεύουν ότι οι πόροι για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μειωθούν ουσιαστικά – κάποιοι αναφέρουν ποσοστά της τάξης του 22%. Ο συνδυασμός της αυξανόμενης ζήτησης και της μειούμενων πόρων αναφέρθηκε συχνότερα ως η μεγαλύτερη πρόκληση στην καταπολέμηση της πείνας το 2013. Αιρετοί και ανώτατοι δημοτικοί υπάλληλοι στο 60% των πόλεων αναμένουν την αύξηση του αριθμού των αστέγων οικογενειών μέσα στο έτος. Αντίστοιχα στο 56% των πόλεων αναμένουν αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων αστέγων ατόμων και το 58% αναμένουν μείωση των απαιτούμενων πόρων για την παροχή υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

 Βασικά αποτελέσματα περί πείνας:

  • Με την εξαίρεση τεσσάρων μόλις πόλεων, όλες οι άλλες πόλεις όπου διεξήχθη έρευνα (87%) ανέφεραν ότι τα αιτήματα για παροχή σίτισης αυξήθηκαν μέσα στο 2012. Τρεις πόλεις είπαν ότι τα αιτήματα παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο και μία ότι μειώθηκαν. Ο μέσος όρος αύξησης των αιτημάτων σίτισης στις πόλεις όπου διεξήχθη έρευνα ήταν 22%.
  •  Μεταξύ των ατόμων που αιτήθηκαν σίτισης, 51% ήταν μέλη οικογενειών, 37% εργαζόμενοι, 17% ηλικιωμένοι και 8,5% άστεγοι.
  •  Η ανεργία ήταν στην κορυφή της λίστας αιτιών της πείνας που αναφέρθηκαν από τις πόλεις όπου διεξήχθη έρευνα, με τη φτώχεια, τoυς χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος στέγασης να ακολουθούν.
  •  Οι πόλεις ανέφεραν ένα μέσο όρο αύξησης μόλις 0.2% στην ποσότητα φαγητού που διανεμήθηκαν το περασμένο έτος. 58% των πόλεων είδαν αύξηση στην ποσότητα του φαγητού. 42% ανέφεραν μείωση.
  •  Οι προϋπολογισμοί των υπό διερεύνηση πόλεων για αγορά τροφής έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε κατά 11%. 57% των πόλεων ανέφεραν ότι ο συνολικός τους προϋπολογισμός για αγορές τροφής αυξήθηκε το περασμένο έτος. Το ένα τρίτο των πόλεων είπαν ότι μειώθηκε. Δύο πόλεις ότι παρέμεινε ο ίδιος. Συνολικά στις πόλεις που έγινε η έρευνα συνολικός προϋπολογισμός για τρόφιμα για το 2012 ήταν $251εκ.
  •  19% των ανθρώπων που χρειάζονταν σίτιση δεν την έλαβαν.
  •  Στο 95% των πόλεων οι κουζίνες έκτακτης ανάγκης, τα συσσίτια και οι αποθήκες τροφίμων έπρεπε να μειώσουν την ποσότητα αγαθών που μπορούσαν να πάρουν οι έχοντες ανάγκη ανά επίσκεψη, ή την ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα  στις κουζίνες. Στο 89% των πόλεων οι εγκαταστάσεις αυτές αναγκάστηκαν να διώξουν άτομα λόγω έλλειψης πόρων. Στο 81% αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των  επισκέψεων, που μπορεί ένα άτομο ή μια οικογένεια να κάνουνσε  μια αποθήκη τροφίμων μέσα σε ένα μήνα.
  •  Η παροχή πιο προσιτής στέγασης και περισσότερων θέσεων εργασίας ήταν πρώτα στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί η πείνα. Ακολούθησαν τα περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και η αύξηση των πλεονεκτημάτων όσων έχουν δελτίο τροφίμων.
  •  Τρία τέταρτα των πόλεων αναμένουν αύξηση των αιτημάτων σίτισης μέσα σο 2013, με 16 πόλεις να τη θεωρούν μέτρια και δύο ουσιαστική. Ένα τέταρτο των πόλεων αναμένουν τη συνέχιση των αιτημάτων στο ίδιο επίπεδο. Καμία πόλη δεν αναμένει μείωσή τους.
  •  Σχεδόν οι μισές πόλεις (48%) αναμένουν ότι οι πόροι για την παροχή σίτισης θα μειωθούν μέσα στο 2013, με το 26% να θεωρούν τη μείωση μέτρια και 22% ουσιαστική. 30% αναμένουν τους πόρους να συνεχιστούν στο ίδιο επίπεδο. 22% αναμένουν μέτρια αύξηση των πόρων.

 Βασικά αποτελέσματα περί έλλειψης στέγης:

  • Κατά το 2012 ο συνολικός αριθμός των αστέγων αυξήθηκε στις πόλεις όπου διεξήχθη έρευνα κατά 7% μέσο όρο, με 60% των πόλεων να αναφέρουν αύξηση. 12% των πόλεων ανέφεραν ότι ο αριθμός παρέμεινε ο ίδιος και 28% ότι μειώθηκε.
  • Ο αριθμός των άστεγων οικογενειών αυξήθηκε κατά 8% μέσο όρο, με 71% των πόλεων να αναφέρουν αύξηση, 12.5% να αναφέρουν ότι ο αριθμός παρέμεινε ο ίδιος και 17% να αναφέρουν μείωση.
  • Ο αριθμός των ασυνόδευτων άστεγων ατόμων αυξήθηκε κατά 5% μέσο όρο, με 35% να αναφέρουν αύξηση, 26% σταθερότητα και 39% μείωση.
  • Δημοτικές αρχές και ανώτατοι δημοτικοί υπάλληλοι ανέφεραν την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης ως τη βασική αιτία του προβλήματος της έλλειψης στέγης για οικογένειες με παιδιά. Ακολούθησαν η φτώχεια, η ανεργία, οι εξώσεις και η οικιακή βία. Η έλλειψη προσιτής στέγασης ήταν στην πρώτη θέση και της λίστας των αιτιών της έλλειψης στέγης για τα ασυνόδευτα άτομα, ενώ ακολούθησαν η ανεργία, η φτώχεια, οι ψυχασθένειες και η έλλειψη των αντίστοιχων απαιτούμενων υπηρεσιών, η κατάχρηση ουσιών και η έλλειψη των αντίστοιχων απαιτούμενων υπηρεσιών.
  • Οι πόλεις υπό διερεύνηση ανέφεραν ότι 30% κατά μέσο όρο των άστεγων ενηλίκων ήταν σοβαρά ψυχικά άρρωστοι, 18% ήταν σωματικά ανάπηροι, 17% ήταν εργαζόμενοι, 16% θύματα οικιακής βίας, 13% ήταν βετεράνοι και 4% οροθετικοί.
  • Μέσα στο 2012 ένας μέσος όρος της τάξης του 17% άστεγων που χρειάζονταν στήριξη δεν την έλαβε ποτέ. Λόγω της έλλειψης κλινών, κέντρα αστέγων στο 64% των πόλεων έπρεπε να διώξουν άστεγες οικογένειες με παιδιά και κέντρα σε 60% των πόλεων έπρεπε να διώξουν ασυνόδευτους άστεγους.
  • 52% των πόλεων έχουν υιοθετήσει πολιτικές και/ή εφαρμοσμένα προγράμματα που αποσκοπούν στην πρόληψη της έλλειψης στέγης στα νοικοκυριά που έχουν χάσει ή πρόκειται να χάσουν το σπίτι τους λόγω κατάσχεσης.
  • 60% των πόλεων αναμένουν αύξηση του αριθμού των άστεγων οικογενειών μέσα στο 2013. 28% αναμένουν σταθερότητα του αριθμού, ενώ 12% αναμένουν μείωση.
  • 56% των πόλεων αναμένουν αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων άστεγων ατόμων. 28% αναμένουν ο αριθμός να παραμείνει σταθερός, ενώ 12% να μειωθεί.
  • 58% των πόλεων αναμένουν μείωση των πόρων για την παροχή στέγης μέσα στο 2013. 29% αναμένουν οι πόροι να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και 12.5% αναμένουν μέτρια αύξηση.

Πηγή: citymayors

http://www.citymayors.com/features/uscity_poverty.html

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…