Άρθρο Localit 13 Φεβρουαρίου, 2024

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΕΔΙΣΑ για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων

Τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της για τη διάθεση και ανταλλαγή προϊόντων : RE-USE.GR by ΔΕΔΙΣΑ, παρουσίασε  η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], ενισχύοντας την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και στην αναζήτηση μιας πιο βιώσιμης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Η εν λόγω πλατφόρμα στηρίζεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, που στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων αποβλήτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων, των προϊόντων και των υλικών, δίνοντάς τους «δεύτερη ζωή».

Με την Επαναχρησιμοποίηση απαιτούνται πολύ λιγότεροι πόροι και ενέργεια σε σχέση με τις διεργασίες που γίνονται κατά την παραγωγή νέων προϊόντων ή κατά την ανακύκλωση, και έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον.

Με απλή διαδικασία στο https://re-use.gr/ ,οι πολίτες:

  • Κάνουν την εγγραφή τους δωρεάν, εάν θέλουν να διαθέσουν ένα προϊόν που δεν χρειάζονται πιά-η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δωρεάν για όλους.
  • Καταχωρούν προϊόντα για ανταλλαγή, πώληση ή δωρεά ή,
  • Επικοινωνούν με άλλους χρήστες για το προϊόν που τους ενδιαφέρει.
  • Μέσω φόρμας επικοινωνίας, επικοινωνούν με άλλους χρήστες για να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για το προϊόν που διαθέτουν ή ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για το προϊόν που τους ενδιαφέρει.

Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στις συναλλαγές μεταξύ χρηστών, παρέχει αποκλειστικά την πλατφόρμα και καμία άλλη υπηρεσία.

Όπως υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) και Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων, Μ. Τσουπάκης, στόχος της νέας πλατφόρμας είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων καθώς: «ζούμε σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία που όμως θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με καλύτερο τρόπο τα προϊόντα που διαθέτουμε και να μην τα κάνουμε σκουπίδια αλλά να τα επαναχρησιμοποιούμε» καθώς «όταν κάτι δεν το χρειαζόμαστε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλο».

Ο Κωνσταντίνος Πατεράκης, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), με τη σειρά του αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται τέτοιου είδους πλατφόρμα. Σημείωσε επίσης ότι «η ανάγκη δημιουργίας της εν λόγω πλατφόρμας προέκυψε από την καθημερινή παρατήρηση προϊόντων τα οποία είναι λειτουργικά και απορρίπτονται δίπλα συνήθως σε κάδους, αναμένοντας κάποιον πολίτη να τα πάρει. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα για να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ των πολιτών για την διάθεση αυτών των προϊόντων». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η νέα πλατφόρμα εκτός από την ανάγκη για πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση, εξυπηρετεί και μία κοινωνική ανάγκη. Παρέχει την δυνατότητα σε πολίτες που ίσως έχουν οικονομικές δυσκολίες, να αποκτήσουν δωρεάν αρκετά προϊόντα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους».

Στόχος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) είναι το RE-USE.GR by ΔΕΔΙΣΑ να γίνει το εργαλείο για την προώθηση της Πρόληψης, της Επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, δράσεις κομβικής σημασίας για την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα στοχεύει στο να καλλιεργηθεί και η κουλτούρα ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ πολιτών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 12 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ελαίων στον Δήμο

Την ένταξη του Δήμου Κατερίνης στο δίκτυο ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ελαίων και την εγκατάσταση  κάδων συλλογής…

Βιώσιμες Πόλεις 05 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μωβ κάδοι σε 40 σημεία του Αγρινίου

Τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται, έχουν πλέον οι κάτοικοι…

Βιώσιμες Πόλεις 04 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αγρίνιο: Με νέα όψη και λειτουργικότητα περιοχές του κέντρου της πόλης

Στο Αγρίνιο, ένα κεντρικό κομμάτι  του κέντρου της πόλης, απέκτησε σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο κυκλοφορίας,…