Η Κρήτη δεν μπορεί να εξαιρείται ως νησί από τη ρύθμιση του μεταφορικού ισοδύναμου, καθώς αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ δημιουργεί και ανισότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, όπου εφαρμόζεται. Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με αφορμή την εξαίρεση των επιβατών της Κρήτης από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ Μανόλης Αλιφιεράκης, καθώς επίσης τη συμμετοχή του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Σταύρου Καρτέρη, και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλη Κουμαντάκη.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε επίσης τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη για το θέμα, προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουν την ικανοποίηση του αιτήματος. Όπως αποφασίστηκε, θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι επιβάτες της Κρήτης πρέπει να αρθεί. Υπάρχει ήδη επικοινωνία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και έχω την διαβεβαίωση ότι το θέμα εξετάζεται και ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε θετικές εξελίξεις, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει» ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου. «Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε σε επαφή με τον περιφερειάρχη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υπάρξει μια οργανωμένη υποστήριξη του συγκεκριμένου αιτήματος, μέχρις ότου ικανοποιηθεί» πρόσθεσε.
«Η Κρήτη, όπως όλα τα νησιά μας, δικαιούται όλα τα θετικά που πηγάζουν από το μεταφορικό ισοδύναμο, και αφορά και το μειωμένο εισιτήριο για τους πολίτες του νησιού» είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και επισήμανε, πως «η πρώτη ‘μάχη’ κερδήθηκε το 2019, και το 2020 εντάχθηκαν και άλλες επιχειρήσεις στο μεταφορικό ισοδύναμο. Ως Περιφέρεια Κρήτης, σε πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Πλακιωτάκη, εξετάζοντας το μεταφορικό ισοδύναμο, ζητήσαμε να πληρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, και περιμένουμε να υλοποιηθεί. Πρόκειται για πρόταση που στηρίζουν οι παραγωγικές τάξεις. Η Κρήτη το δικαιούται. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και με το υπουργείο, με το οποίο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία».
Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε τέλος, ότι για το μεταφορικό ισοδύναμο, η Περιφέρεια Κρήτης πλήρωσε για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης.