Η ΚΕΔΕ συμμετέχει ως βασικός εταίρος σε ένα ακόμη ανταποκρινόμενη στην ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πηγών και την πράσινη ανάπτυξη. Το έργο με τίτλο «Κοινό Σύστημα Διαχείρισης Υδάτινων Πηγών με Μακροπρόθεσμη Αποτελεσματικότητα» και ακρώνυμο WRESTLE είναι 24μηνης διάρκειας (3.2018-3.2020).
Ο γενικότερος στόχος του είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός Κοινού Συστήματος Διαχείρισης Νερού στην μεθόριο περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη βιώσιμη διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πηγών με βέλτιστο τρόπο και η επίβλεψη του συστήματος με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα καλύπτεται μέσα από το έργο η εναρμόνιση της εσωτερικής έννομης τάξης με την Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό της ΕΕ 2000/60/EC.
Ο Επικεφαλής εταίρος είναι η ΔΕΥΑΑ Αλεξανδρούπολης ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης (τομέας Οικονομικών), ο Δήμος Ξάνθης, ο ΜΗΚΥΟ «Νοτιο-Ανατολικό Κέντρο Δημόσιας Πληροφόρησης» και ο Δήμος Kresna.
Ειδικότερα το έργο στοχεύει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο αειφόρου διαχείρισης του νερού που θα εξασφαλίζει και την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πηγών σε βάθος χρόνου αλλά και κυρίως των νερών που διαχειρίζονται οι δήμοι στην περιοχή. Παράλληλα και σε αυτό το πλαίσιο θα ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορές για τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές απορρέουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία την οποίο το έργο εφαρμόζει. Η χρήση των νέων τεχνολογιών στο έργο θα εστιάσει στον εντοπισμό των διαρροών και άλλων δυσλειτουργιών του συστήματος, ενώ στους στόχους του έργου παραμένει και η καλλιέργεια της «πράσινης συμπεριφοράς» που άλλωστε αποτελεί και έναν βασικό πυλώνα των πολιτικών της ΕΕ στην παρούσα και ακόμα εντονότερα στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Ως αποτέλεσμα του έργου και επομένως απτά παραδοτέα αυτού θα πρέπει να είναι :
- Μία Κοινή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Διαχείριση του Νερού με βάση τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2000/60/EC (μελέτη)
- Οι Κατευθυντήριες Γραμμές Εφαρμογής Πολιτικής για τις αρχές της μεθορίου περιοχής (μελέτη)
- Ένα Κοινό Σύστημα Επίβλεψης της Διαχείρισης Υδάτινων Πηγών με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών
- Ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με στόχο την οικοδόμηση σχετικών ικανοτήτων σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και φορείς
- Μία Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Διάχυσης της Πληροφόρησης και της Γνώσης καθώς και της καλλιέργειας αντίστοιχης συμπεριφοράς.
Η ΚΕΔΕ είναι επικεφαλής σε συγκεκριμένους τομείς των Πακέτων Εργασίας 2, 3 και 5 και αναλυτικότερα οφείλει :
Όσον αφορά στην επικοινωνία
- Να διαμορφώσει τα Logo, slogan και οτιδήποτε διαφημιστικό μήνυμα χρειαστεί στο έργο και να συγκεντρώσει τον κατάλογο των επαφών που θα ενημερώνονται για ότι σχετικό
- Να επιβλέψει και να ενημερώνει σταθερά το επικοινωνιακό σχέδιο του έργου (όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από άλλο εταίρο) και να διαχύσει την γνώση ενιαία και δίχως διακρίσεις
- Να συμμετάσχει στη διάδοση της γνώσης γύρω από το έργο με την έκδοση συγκεκριμένων ενημερωτικών κειμένων (τουλάχιστον 4 δελτία τύπου) και την ανάρτηση άρθρων (τουλάχιστον 6 άρθρα) στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονικές εφημερίδες (τουλάχιστον 4 ηλεκτρονικά δελτία) και στον εθνικό τύπο
Όσον αφορά στην καταγραφή των καλών πρακτικών
- Να καταγράψει, συλλέξει και αναλύσει πρότερες εμπειρίες και καλές πρακτικές στον τομέα και εν συνεχεία αυτές να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες της μεθορίου περιοχής μεταξύ των εταίρων
- Να εντοπίσει, να καταγράψει και να κεφαλαιοποιήσει προηγούμενες ευρωπαϊκές εμπειρίες σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στον τομέα της διαχείρισης νερού και της προσαρμογής στην Οδηγία Πλαίσια για το Νερό της ΕΕ.
- Μέσα από αυτή την έρευνα, δε, να διαμορφώσει μία σειρά από κατευθυντήριες γραμμές που θα υποστηρίξουν σχετική πρόταση περί μίας Κοινής Στρατηγικής και επομένως μίας Πολιτικής για την Ορθή Διαχείριση του Νερού με πιθανή ευρεία χρήση.
Όσον αφορά στην πληροφόρηση και την ανάπτυξη της γνώσης
- Να διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια όπου τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και το προσωπικό των δήμων να εκπαιδευτεί πάνω στην χρήση του συστήματος αλλά και να ενημερωθεί πάνω στην προτεινόμενη στρατηγική
- Να παράξει το υλικό των συναντήσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε τρείς γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, βουλγαρικά)
- Να υποστηρίξει εκπαιδευτικά σεμινάρια και μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων που ήδη διαθέτει
- Να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη εκστρατεία που να απευθύνει σε συγκεκριμένο κοινό και με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενώ θα τυπώνεται για κάθε διαφορετικό κοινό και ειδικό υλικό (πόστερ, τρίφυλλα, οδηγοί πράσινης συμπεριφοράς)
- Να διαμορφώσει ένα δίκτυο που θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των προτεινόμενων κατευθυντηρίων γραμμών και της συνακόλουθης πολιτικής σε μεγαλύτερη κλίμακα και πάντως υποχρεωτικά σε τουλάχιστον 4 τοπικές αρχές της ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής. Προς αυτό τον στόχο προτείνεται να υπογραφούν με τις τοπικές αρχές Μνημόνια Συνεργασίας (Memorandun of Understanding).
Η εναρκτήρια συνεδρίαση / Kick off meeting πραγμαρτοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη οπότε και τέθηκαν επί τάπητος τα όποια ανοικτά θέματα (υπάρχει έντονο τεχνικό στοιχείο στο έργο) αλλά και οι σημαντικές ημερομηνίες (milestones) για τις επόμενες κινήσεις κάθε εταίρου αλλά και του όλου σχήματος.
για την Ο.Ε Ευρ. Προγραμμάτων ΚΕΔΕ
Χαμακιώτη Δέσποινα