Άρθρο Localit 21 Δεκεμβρίου, 2015

Η Ισπανία καταψήφισε τις πολιτικές λιτότητας

ΙσπανίαΤέλος του δικομματισμού στην Ισπανία σήμαναν οι κάλπες των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο, αλλά χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία. Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Τρίτη δύναμη το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, τέταρτοι οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Έτσι στο 98% της επικράτειας το κόμμα του Μ. Ραχόι συγκεντρώνει 28,5 % και κερδίζει 122 έδρες όταν στην προηγούμενη Βουλή κατείχε 186 έδρες.
Μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Podemos που με το 20,5% των ψήφων και κερδίζουν 69 έδρες.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα χάνει επίσης μεγάλο κομμάτι της δύναμής του και έτσι με 22% καταλαμβάνει 91 έδρες από τις 110 που κατείχε. Τέλος το Cs συγκεντρώνει το 14% και κερδίζει 40 έδρες.
Στην Ισπανία μέχρι τώρα Λαϊκό και Σοσιαλιστικό κόμμα κέρδιζαν παραδοσιακά πάνω από το 80% των εδρών. Χθες έπεσαν στο 60%.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών συνιστά ήττα των πολιτικών της λιτότητας, σε μια χώρα που αν και δεν είχε υπογράψει μνημόνιο, εντούτοις η κυβέρνηση εφάρμοσε πάρα πολύ σκληρές πολιτικές, προκαλώντας χιλιάδες εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους, αλλά και τεράστιο κύμα αντίστασης, που φαίνεται ότι εκφράστηκε κυρίως μέσω των Podemos.

Η επόμενη ημέρα είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει για πρώτη φορά τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως δε μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews στην Ισπανία :

«Μια δύσκολη περίοδος διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων ξεκινά για την Ισπανία. Οι πολιτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ. Πελετίδης: Η υπογειοποίηση του τρένου είναι αδιαπραγμάτευτη για το λαό της Πάτρας

«Η υπογειοποίηση του τρένου είναι αδιαπραγμάτευτη για το λαό της Πάτρας» τόνισε ο δήμαρχος Κώστας…

Ρεπορτάζ 16 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Κεφαλογιάννης για καθαρισμούς οικοπέδων: Nέο θεσμικό πλαίσιο για επιβράβευση των δήμων που επιδεικνύουν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης

Στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός…

Ρεπορτάζ 14 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 60 εκ. ευρώ για θωράκιση των νησιών από τη λειψυδρία

Πρωτοβουλία για  την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου απέναντι στο μείζον πρόβλημα…