Άρθρο Localit 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη λειψυδρία -Προετοιμασία για τη μελλοντική έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής

Να ανοίξει κανείς τη βρύση και να μην βγαίνει σταλά νερό… Περίπου 40.000 άνθρωποι στη Γαλλία δεν έχουν πόσιμο νερό στο τέλος του θερμού αυτού καλοκαιριού. Σχεδόν 200 κοινότητες, ιδίως στον Νότο, χρειάστηκε να εφοδιαστούν με βυτιοφόρα ή εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσού. Τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο περίπου στα 2/3 των εδαφών και ο Μπεσού προειδοποιεί πως «η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί». Οι αγρότες και οι αμπελουργοί αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα λειψυδρίας.

Οι αρχές περιόρισαν το πότισμα των καλλιεργειών, των κήπων και των γηπέδων, ενώ το γέμισμα της πισίνας και το πλύσιμο αυτοκίνητο είναι πλέον ταμπού. Ακόμα, γίνεται αγώνας για το σπάνιο πόσιμο και εμφιαλωμένο νερό. «Όλα αυτά οφείλονται σαφώς στην κλιματική αλλαγή, η μείωση του διαθέσιμου για αποθήκευση νερού έχει εγκατασταθεί κατά 10 έως 40%», δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Libération.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Στα τέλη της Μαρτίου η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Μέχρι το 2030 όλοι οι τομείς θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 10%. Πρόκειται για μία εξοικονόμηση απαραίτητη, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει την ποσότητα νερού κατά 30 – 40% έως το 2050. .

Στο νότιο γεωγραφικό διαμέρισμα Πυρηναία-Οριεντάλ η ένωση αμπελουργών φοβάται τη χειρότερη συγκομιδή σταφυλιών στην ιστορία, λόγω της ξηρασίας των τελευταίων εβδομάδων. Οι αμπελώνες απειλούνται με «απώλειες 30 ή 40%» , σύμφωνα με το πρόεδρο της τοπικής ένωσης Νταβίντ Ντριλ. Ορισμένοι αμπελουργοί αναμένουν απώλειες έως και 80%, ενώ όπου επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πότισμα των γεωργικών εκτάσεων διεξάγονταν και σχετικοί έλεγχοι από αξιωματικούς της «περιβαλλοντικής» αστυνομίας.

Οι αμφιλεγόμενες “megabessines”

Με στόχο την αποθήκευση νερού κατασκευάζονται τώρα και οι λεγόμενες “mégabassines”. Πρόκειται για τεράστιες λεκάνες αποθήκευσης νερού, που συλλέγουν νερό της βροχής για τις ξηρές περιόδους.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στα κατ’ αυτούς αντιοικολογικά έργα. Μία διαδήλωση στο εργοτάξιο ενός τέτοιου αποθηκευτικού χώρου της δυτικής Γαλλίας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, κατέληξε σε σύγκρουση με την αστυνομία, με τον Υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Ντάρμανεν να κάνει λόγο για «οικοτρομοκράτες».

Τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης πορείας της διαμαρτυρίας από την επαρχία προς το Παρίσι, οι αντίμαχοι των “mégabassines” βανδάλισαν ένα γκολφ. Πολλοί επικρίνουν το γεγονός ότι χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, ιδίως το καλοκαίρι, για να διατηρηθούν τα 700 περίπου γήπεδα γκολφ στη Γαλλία όμορφα και πράσινα. Η ένωση επαγγελματιών διαχειριστών γηπέδων γκολφ αντέτεινε ότι η κατανάλωση νερού στα γήπεδα είχε ήδη μειωθεί και ότι για την άρδευση χρησιμοποιείται μονάχα μικρή ποσότητα πόσιμου νερού.

Πλήττονται και οι κατασκευαστές πισίνας

Πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία, μια από τις χώρες με τις περισσότερες ιδιωτικές πινίνες στην Ευρώπη, πλήττονται και από τις απαγορεύσεις για το γέμισμα της πισίνας . Στα Πυρηναία-Οριεντάλ απαγορεύεται η αναδυόμενη πισίνα, ενώ σε έναν δήμο της Γαλλίας οι τοπικοί άρχοντες απαγορεύουν στους πολίτες να κατασκευάζουν νέες πισίνες στα επόμενα πέντε χρόνια. Τέτοιοι περιορισμοί πλήττουν τον κλάδο, όπως κατήγγειλε προσφάτως η εμπορική ένωση FPP, προκαλώντας απώλειες ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτοχρόνως όμως, η κλιματική αλλαγή προκαλεί και νέα αύξηση της ζήτησης για ιδιωτικές πινίνες στο βόρειο μισό της χώρας.

Κείμενο και Φωτό dw.de

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 21 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας: Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν επαρκεί για την προστασία των ωκεανών

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που απορροφώνται από τους ωκεανούς θεωρούνται θαλάσσια μόλυνση και οι…

Κλιματική Κρίση 17 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με εξαφάνιση απειλούνται 320 υγρότοποι της μεσογειακής λεκάνης μέχρι το 2100 λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της μεσογειακής λεκάνης απειλούνται να κατακλυσθούν από τη…

Κλιματική Κρίση 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ακραίο κύμα καύσωνα στην Ασία επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Ασία επιδεινώθηκαν, και έγιναν πιο…