Άρθρο Localit 09 Μαΐου, 2020

Η Ευρώπη τιμά τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της εν μέσω πανδημίας κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά σήμερα την 70ή επέτειο από την ίδρυσή της με χαμηλούς τόνους λόγω των lockdown που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού και παραμένουν σε ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί σχεδίαζαν να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, όπως συνήθως την 9η Μαΐου, προκειμένου να τιμήσουν την υπογραφή της διακήρυξης Σουμάν, που θεωρείται το ιδρυτικό έγγραφο της Ένωσης, αλλά χρειάστηκε να προσαρμοστούν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Ο πρόεδρός του Νταβίντ Σασόλι κάλεσε τους οργανισμούς «που συνεισφέρουν καθημερινά στην αλλαγή και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πιο μειονεκτούντων και ευάλωτων ανθρώπων» να συμμετάσχουν, περιλαμβανομένης της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους αστέγους και κατά της φτώχειας, Emmaus.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξαγάγει διαδικτυακούς διαλόγους και συζητήσεις με πολίτες για «σημαντικές στιγμές στην ολοκλήρωση της ΕΕ και το μέλλον μας».

Η διακήρυξη, που πήρε το όνομά της από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, οραματίστηκε, την επομένη της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα προκειμένου οι συγκρούσεις να καταστούν «όχι απλώς αδιανόητες, αλλά ουσιαστικά αδύνατες».

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ένα ασυνήθιστο υπόβαθρο.

Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ΕΕ, με σκληρά πληγείσες χώρες του νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να διαμαρτύρονται για έλλειψη αλληλεγγύης από βόρειους εταίρους τους, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 13 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρη: Η οικονομικά προσιτή ενέργεια προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής και ρόλου της Αυτοδιοίκησης
Ευρωπαϊκά 12 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το νέο ΠΔΠ 2028–2034 και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημαντικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας στη νέα προγραμματική περίοδο και ο ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής…

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή δήλωση ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΕΔΕ & ΠΕΔ/ΚΜ για την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας ΕΡΤ3

Θεσσαλονίκη 8.12.2025     Ανακοίνωση – Δήλωση   Η ξαφνική αποπομπή της Γενικής Διευθύντριας της…