Άρθρο Localit 07 Οκτωβρίου, 2019

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προτρέπει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν «πιο ανθρωπιστική» πολιτική για το μεταναστευτικό

Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρότρυνε χθες Κυριακή τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν πολιτική πιο «ανθρωπιστική», που θα «συμμορφώνεται» περισσότερο προς την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς εξήρε τις προσπάθειες να δημιουργηθεί προσωρινός μηχανισμός για την ανακατανομή μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, πρωτοβουλία με σκοπό να τερματιστούν οι μακρές διενέξεις που καταγράφονταν από πέρυσι.

Το προσχέδιο μιας συμφωνίας για το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην ατζέντα των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι αρχίζουν διήμερες συνομιλίες σήμερα Δευτέρα.

Οι λεπτομέρειες του προσχεδίου συμφωνίας, το οποίο καταρτίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα.

Ωστόσο η Μιγιάτοβιτς προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ εναντίον της υιοθέτησης μιας πολιτικής που θα οδηγήσει στην επαναπροώθηση μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε τόπους όπου κινδυνεύουν να υποστούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, όπως στην εμπόλεμη Λιβύη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνής οργανισμός ξεχωριστός από την ΕΕ, επικεντρώνεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους του δικαίου. Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΣτΕ.

Η ΕΕ υποστηρίζει την ακτοφυλακή της Λιβύης, η οποία αναχαιτίζει τους αλλοδαπούς που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές χωρών της Ευρώπης από τις ακτές τους και συνήθως τους οδηγεί σε κέντρα κράτησης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι έγκλειστοι στα κέντρα αυτά είναι αντιμέτωποι με βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση, καταναγκαστικά έργα, ακόμη και δουλεία.

«Σήμερα, τα κράτη-μέλη [της ΕΕ] έχουν μια ευκαιρία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προχωρώντας «στην αναστολή κάθε συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης που συνδέεται με τις αναχαιτίσεις στη θάλασσα» και τη μεταγωγή τους σε κέντρα κράτησης «έως ότου να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε η Μιγιάτοβιτς.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να αυξήσει τα μέσα τα οποία διαθέτει για να διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις, υποστήριξε η επίτροπος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες: Στο επίκεντρο η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τα σχέδια ανάπτυξης

Τους 13 περιφερειάρχες της χώρας υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των…

Ρεπορτάζ 30 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναδρομικές αυξήσεις για 40.000 δημόσιους υπαλλήλους με προσωπική διαφορά από τον Ιούνιο

Αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς τους θα δουν από τον Ιούνιο 40.000 δημόσιο υπάλληλοι που διατηρούν…

Ρεπορτάζ 29 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την προστασία των ιδιοκτησιών που επί 40 χρόνια βρίσκονταν εντός των ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, ζητά το Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου

Τάσσεται ομόφωνα κατά του ΠΔ και καταθέτει πρόταση κοινωνικά δίκαιη, στη βάση της ανάγκης προστασίας…