Άρθρο Localit 05 Μαρτίου, 2018

Η Ελλάδα φαίνεται να “ξεμπερδεύει” φέτος με τα πρόστιμα για τις χωματερές

Την εκτίμησή του ότι φέτος η Ελλάδα θα σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ για τις παράνομες χωματερές των δήμων, διατύπωσε ο σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βασίλης Λιόγκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο της διεθνούς ημερίδας, με θέμα: “Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις”.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα ύψους 48 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο κ. Λιόγκας, υπογραμμίζοντας ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 “πληρώσαμε 3,4 εκατ. ευρώ, όταν παλαιότερα το ποσό αυτό κυμαινόταν στα 15 εκατ. ευρώ”. Όπως εξήγησε, από την ύπαρξη 3.000 χωματερών το 2009, το 2014 λειτουργούσαν σ΄ ολόκληρη τη χώρα 293. Σήμερα είναι ενεργές 19, σε μικρά νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ 23 είναι ανενεργές και προς αποκατάσταση.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, τόνισε: “Δεν βλέπω να τελειώνουμε με τα πρόστιμα που μας επιβλήθηκαν από την ΕΕ για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, για τα οποία έχουμε ήδη καταβάλλει ποσό ύψους 17 εκατ. ευρώ, μαζί με το εφάπαξ των 10 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση καταδικαστικής απόφασης, το Σεπτέμβριο του 2017 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”.

Όπως είπε, στην Ελλάδα επιβλήθηκαν πρόστιμα για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σε δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην “ύπαρξη ιστορικά αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες, που σημαίνει να είναι προσωρινά στις αυλές τους για πάνω από τρία χρόνια, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπει ως τρία χρόνια, δηλαδή εξελίσσονται σε πηγή ρύπανσης. Αυτά έχουν υποχρέωση οι βιομηχανίες να τα διαχειριστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 βάσει ελληνικής νομοθεσίας, που σημαίνει να τα εξάγουν για επεξεργασία πληρώνοντας το αντίστοιχο κόστος. Αυτά, δεν είναι δημοτικά απόβλητα, ούτε είναι υποχρέωση του κράτους να τα διαχειριστεί”, επισήμανε.

Το δεύτερο σκέλος, αφορά στο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων. “Είναι οι γνωστοί ΧΥΤΕΑ, οι χώροι υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων, που είναι ευθύνη των βιομηχανιών να τους κατασκευάσει”, επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ανακόψει την ισχύ και μιας τρίτης παραμέτρου – της ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, με πρόστιμο 3.500 χιλιάδες ευρώ/ημερησίως -, με τη δημιουργία εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων τον Ιανουάριο του 2016.

“Για τις δύο παραβάσεις, η χώρα μας καταβάλλει πρόστιμα ύψους 13.500 ευρώ ημερησίως και ανά 6μηνο, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ιστορικά αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες, και για τους ΧΥΤΕΑ 9.000 ευρώ ημερησίως και ανά εξάμηνο, αφού λόγω των πιέσεων που ασκήσαμε κάποιες βιομηχανίες ήδη συμμορφώθηκαν”, επισήμανε. Διευκρίνισε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόκειται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή η ολοκληρωμένη πρόταση βρίσκεται προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Αναφερόμενος στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, ο κ. Λιόγκας, τόνισε ότι η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης και ανέφερε ότι μόνο για τη διαχείριση αποβλήτων προβλέπονται βάσει μελετών 15.900 νέες θέσεις εργασίας, με την εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την κυκλική οικονομία και με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Για τα οργανικά απόβλητα, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να προχωρήσει η κομποστοποίηση, ώστε να φθάσει σε επίπεδα της τάξης του 40%, σημειώνοντας ότι το 80% των οικιακών απορριμμάτων στην Ελλάδα θάβονται “και ανεξέλεγκτα μέχρι πρότινος”, που σημαίνει “χάνονται 80% αξιοποιήσιμοι πόροι. Περαιτέρω, πρόσθεσε, ότι στο μέλλον το 40% των οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να κομποστοποιείται, με το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα να φθάνει στη χώρα μας μόλις στο 3%. Αντίστοιχα, η υγιειονομική ταφή σήμερα, στην Ελλάδα, φθάνει στο 81%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 31% και υπογράμμισε ότι η βιομηχανική συμβίωση στη χώρα μας αναπτύσσεται “όμως από τις μεγάλες βιομηχανίες και όχι από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η διεθνής ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, “ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε”, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), και στο πλαίσιο του έργου CESME, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από έξι χώρες της Ε.Ε.

Από την Ελλάδα στο εταιρικό σχήμα το έργου συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΚΜ και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ-ΤΚΜ), του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…