Άρθρο Localit 07 Νοεμβρίου, 2024

Η ΕΕΤΑΑ φορέας υλοποίησης του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

Την υλοποίηση του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης ανέλαβε η  Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στόχος του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι, η ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 6 ετών, και η εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειάς τους. Η υλοποίηση θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών, οι οποίοι θα εγγραφούν στο προβλεπόμενο Μητρώο Φορέων Πρώιμης Παρέμβασης.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης  και Ανθεκτικότητας, πλέον του ΦΠΑ που αποτελεί συνεισφορά του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, θα ωφεληθούν συνολικά 2.500 παιδιά, ενώ με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

  • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ΄ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
  • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ΄ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα,
  • 400 ευρώ σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ΄ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από :

  • 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
  • 1 ψυχολόγο,
  • 1 κοινωνικό λειτουργό,
  • 1 εργοθεραπευτή,
  • 1 λογοθεραπευτή και
  • 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων : φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

Οι υπηρεσίες παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων :

  • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
  • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.)
  • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.

Τη σχετική Κοινή Απόφαση υπέγραψαν οι Υπουργοί, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή.

Η Υπουργός  «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης.  Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει  επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα  και θα τα καταφέρουμε», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Αναστάσιος Μαυρίδης δήλωσε: «Η ΕΕΤΑΑ από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000 έχει αναπτύξει, εκτός των άλλων, έντονη δραστηριότητα στη διαχείριση καινοτόμων προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφική, παιδική και Βρεφονηπιακή Φροντίδα, Δημιουργική Απασχόληση παιδιών, πρόληψη των Εξαρτήσεων και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών, Προώθηση Υπηρεσιών Διαμεσολάβησης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες κ.α.). Στόχος μας η υποστήριξη της στρατηγικής της ατζέντας στο πεδίο της τοπικής κοινωνικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ανέθεσε στην Εταιρία την υλοποίηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που αφορά σε παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές. Προσωπικά, νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω την Υπουργό κα. Σοφία Ζαχαράκη για την εμπιστοσύνη της, τόσο στο έργο που παράγει 40 χρόνια η Εταιρία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού και όχι μόνον, όσο και στη Διοίκηση και το προσωπικό της. Την διαβεβαιώνουμε ότι, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο, θα εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία  και στη Χώρα μας ενός αποτελεσματικού συστήματος πρώιμης παρέμβασης σε θέματα που αφορούν στη διασφάλιση της καλής ψυχικής υγείας τόσο των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές, όσο και των οικογενειών τους» .

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυτιλήνη: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί – Ομαλή η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ, που…

Ρεπορτάζ 21 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αμυνταίου: Το εγκαταλελειμμένο ορυχείο λιγνίτη της Βεγόρας μετατρέπεται σε αμπελώνες 1000 περίπου στρεμμάτων

Εντός του 2026 αναμένεται να εκκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του εγκαταλελειμμένου ορυχείου λιγνίτη κοντά στο…