Το διεθνές συνέδριο «2012 – η Διαπολιτισμική Πόλη: Εξερευνώντας μία Ασύλληπτη Ιδέα» διοργανώνεται στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2012, στη Βενετία από την έδρα της UNESCO.
Αποσκοπεί να προσεγγίσει, από διαφορετικές επιστημονικές βάσεις και ποικίλα γεωγραφικά πλαίσια, τη θεωρητική και πολιτική δυνατότητα που προσφέρει η ιδέα της διαπολιτισμικής πόλης στο πλαίσιο της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης πόλης.
Το σκηνικό για τη ροή των κεφαλαίων, των αγαθών και των ανθρώπων, οι πόλεις όχι μόνο του βορά αλλά και του νότου, είναι στην κεντρική σκηνή της παγκοσμιοποίησης.
Είναι επίσης κέντρα της πολιτιστικής ποικιλίας, η οποία έχει ήδη γίνει σημαντικό χαρακτηριστικό του αστικού χώρου και η οποία αναπόφευκτα θα εξελιχθεί, όσο αυξανόμενοι αριθμοί μεταναστών αναζητούν έναν δρόμο γύρω από τις διευρυνόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο.
Ως αποτέλεσμα αυτής της επεκτεινόμενης ανταλλαγής και συνάντησης ανθρώπων, οι πόλεις θα αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη παρουσία διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.
Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται μπροστά σε τέτοιου είδους ποικιλία θα καθορίσει τη σκοπιά από την οποία θα διαχειριστούν την πολυπλοκότητα της αστικής κοινωνίας.
Τα αποτελέσματα της πολυπολιτισμικότητας έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά απογοητευτικά και οι πολιτικές αφομοίωσης το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να αυξήσουν τον κοινωνικό κατακερματισμό.
Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια η διαπολιτισμικότητα έχει επικροτηθεί μαζί με την ιδέα μιας διαπολιτισμικής πόλης, ως ο δρόμος προς τη δημιουργία ενός χώρου, όπου οι διαφορές αναγνωρίζονται ως εξίσου νόμιμες και οι πολίτες μοιράζονται μια κοινή αίσθηση του ανήκειν, ενώ σέβονται την πολιτιστική ποικιλία.
Παρόλα αυτά, σε μία αυξανόμενα σύνθετη αστική κοινωνία, η δημιουργία μιας διαπολιτισμικής πόλης είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά όπου αναδύονται νέοι τοπικισμοί στο πλαίσιο της εγχώριας κοινωνίας, ακολουθώντας τη διαχωριστική τάση της παγκοσμιοποίησης, ενώ παράλληλα οι μετανάστες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους τόπους καταγωγής τους, υιοθετώντας έτσι μια περιορισμένη αίσθηση του ανήκειν στους τόπους προορισμού τους.