Άρθρο Localit 27 Ιουνίου, 2017

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο επίκεντρο συνάντησης  Γ. Πατούλη-Γ. Τσιρώνη

Την ανάγκη τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική προς όφελος των ζώων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον Αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνη κατά τη συνάντηση τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση από την πλευρά της ΚΕΔΕ μετείχαν επίσης και  τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Σ. Χιονίδης και Γ.Πετρίδης.

Ο υπουργός συνηγόρησε με την άποψη ότι ο νόμος χρήζει αλλαγών και σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του υπουργείου, της ΚΕΔΕ και λοιπών αρμόδιων φορέων, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία βελτιωτικών ρυθμίσεων του νόμου.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί μία εκ νέου συνάντηση στα μέσα Ιουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να δρομολογηθούν προς ψήφιση.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον κ. Τσιρώνη είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε προκειμένου να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστη.

Η ΚΕΔΕ είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλλει σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος με βασικό γνώμονα την προστασία των ζώων αλλά και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

Οι Δήμοι της χώρας μας  παρά τις αντιξοότητες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, εγκαταστάσεις και κάθε μέσο που μπορεί να συμβάλλει στη διαχείρισή τους. Όπως όλοι όμως γνωρίζουμε τα κονδύλια των Δήμων είναι πενιχρά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων των δήμων.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και κυρίως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα την κατάσταση χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Χρειάζονται συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα δράσης και άρση των θεσμικών αγκυλώσεων και της εύκολης μεταφοράς ευθύνης κυρίως στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

Όλοι μαζί Κράτος , Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικές Οργανώσεις ,Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, κατατάχθηκε ο Δήμος Τρίπολης

Στο υψηλότερο 20% σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων κατατάχθηκε ο…