Άρθρο Localit 17 Δεκεμβρίου, 2016

Η Αβάνα πρότεινε στην Τσεχία να την αποπληρώσει σε ρούμι

ρούμι ΑβάναςΕλλείψει χρημάτων, η Αβάνα πρότεινε στην Δημοκρατία της Τσεχίας να της αποπληρώσει το χρέος που της οφείλει από το παρελθόν με εμπορεύματα, μεταξύ αυτών ρούμι, έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας.

«Η κουβανική πλευρά παρουσίασε έναν κατάλογο με πρώτες ύλες (που περιλάμβανε) πολλές μάρκες από ρούμι» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα τσεχικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι το χρέος της Κούβας ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια κορόνες (260 εκατομμύρια ευρώ), όμως σύμφωνα με το υπουργείο, το συνολικό ποσό δεν είναι οριστικό δεδομένου ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων για το ύψος και την καταβολή του είχε γνωστοποιηθεί μονάχα στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Το χρέος σε μεγάλο βαθμό αποτελεί κληρονομιά των εμπορικών συναλλαγών της Κούβας και της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1993 διασπάστηκε σε Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τσεχίας Dnes επικαλείται την υφυπουργό Οικονομικών Λένκα Ντουπάκοβα κι επισημαίνει ότι η αποπληρωμή σε ρούμι Κούβας είναι «μια ενδιαφέρουσα επιλογή».

«Πρόκειται για μάρκες σχετικά άγνωστες που θα μπορούσαν να είναι καλές, όμως θα έπρεπε να τις διαφημίσουμε και γενικά, να τις προωθήσουμε στην αγορά» συμπλήρωσε.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας?μια χώρα που ξεχωρίζει για το ποσοστό κατανάλωσης μπίρας κατά κεφαλήν, το υψηλότερο στον κόσμο, εισήγαγε τον περασμένο χρόνο 892 τόνους κουβανικό ρούμι έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην περίπτωση που το συνολικό χρέος αποπληρωθεί με αυτό το ποτό, οι Τσέχοι θα διαθέτουν απόθεμα για τα επόμενα 130 χρόνια.

Το υπουργείο πάντως εκφράζει επιφυλάξεις κι επιμένει «τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους να αποπληρωθεί με την καταβολή ρευστού».

ΑΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 13 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρούπολη: «Έξυπνες» διαβάσεις έξω από 8 σχολικές μονάδες του Δήμου

«Έξυπνες» διαβάσεις σε σχολικές ζώνες για την ασφαλέστερη μετακίνηση των μαθητών. Ο Δήμος Πετρούπολης έχει…

Ρεπορτάζ 22 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιφυλάξεις για τη μετεξέλιξη των ΚΔΑΠ – Ζητούμενο η σταθερότητα και η χρηματοδότηση

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 19 Δεκεμβρίου…

Ρεπορτάζ 18 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- Θετικά σημεία, ενστάσεις και επόμενα βήματα

Με ποσοστό 67,2%, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενέκρινε την…