Tην ανάγκη για άμεση επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων για το μεταναστευτικό, τόνισαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις τοποθετήσεις τους στο Συνέδριο για τη Μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωβουλή.
Οι δύο άνδρες, όπως επίσης και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρότειναν ένα κεντρικό σύστημα ασύλου, με καταμερισμό των ευθυνών και των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών. Παράλληλα τόνισαν, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, να αντιμετωπιστούν τα αίτια που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές και να διασφαλιστεί ένα σταθερό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον στις χώρες εκτός ΕΕ, που θα περιλαμβάνει και ενίσχυση των λαών της Αφρικής.
Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε, πως η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει αδύναμη ή αδιάφορη, δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της. «Η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να διαχειριστούν τεράστιο μέρος των αιτήσεων ασύλου, και αυτό είναι άδικο. Επίσης, διενεργούν ελέγχους στη Μεσόγειο και σώζουν ζωές» σημείωσε.
«Με ευθύνη και αλληλεγγύη, δεν θα αφήσουμε χωρίς βοήθεια κανέναν που βρίσκεται σε ανάγκη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας τα βήματα που έκανε η Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο στο προσφυγικό, όπως η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, οι δομές που δημιουργήθηκαν, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Πρέπει να συμπληρώσουμε και να ενισχύσουμε τη βάση όσων έχουμε χτίσει. Μένουν πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε μαζί» πρόσθεσε, και πρότεινε για μια ακόμα φορά, την εναρμόνιση των προτύπων ασύλου, ώστε να μην υπάρχει διαφορά από χώρα σε χώρα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017, για δράσεις που αφορούν χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επιπλέον, έχει συσταθεί ταμείο με 4,9 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για το Νίγηρα, τη Σενεγάλη και το νότιο Σουδάν, ενώ έχει δρομολογηθεί και πρόγραμμα εξωτερικών επενδύσεων για την Αφρική και γειτονικές χώρες.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ντάριο Σκαναπιέκο, συμπλήρωσε λέγοντας πως οι επενδύσεις στη Βόρεια και Δυτική Αφρική θα φέρουν 38.000 θέσεις εργασίας.
H Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Λουίζ Αρμπούρ, ζήτησε τον σχεδιασμό μιας νόμιμης, εύκολης και οργανωμένης μετανάστευσης, επισημαίνοντας παράλληλα, τη σημασία της διαδικασίας ένταξης των προσφύγων στις χώρες διαμονής τους. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Γουίλιαμ Λέι Σουίνγκ, δήλωσε πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την ΕΕ.
O B. Τουρκ από τον ΟΗΕ, απαριθμώντας των αριθμό των εκτοπισμένων ανθρώπων (65,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα δυο τρίτα είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στις χώρες τους_ ανέφερε πως «οι πρόσφυγες μας θυμίζουν ότι οι άνθρωποι αλληλοεξαρτιούνται μεταξύ τους».