Άρθρο Localit 12 Οκτωβρίου, 2017

Η Αυστρία προσφεύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά των διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσφυγή που ετοιμάζει εδώ και καιρό εναντίον ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται μεροληπτικό από τις γειτονικές χώρες.

«Τα διόδια αυτά είναι διόδια για τους ξένους. Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν επειδή είναι Γερμανοί, οι Αυστριακοί πληρώνουν επειδή είναι Αυστριακοί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αυστριακός υπουργός Μεταφορών Γιοργκ Λάιχτφριντ.

Η προσφυγή κατατίθεται έπειτα από την παρέλευση τριών μηνών στη διάρκεια των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να είχε λάβει θέση, σύμφωνα με τη Βιέννη. Οι Βρυξέλλες ωστόσο «έκλεισαν σταθερά τα μάτια» στην υπόθεση αυτή, είπε ο Λάιχτφριντ.

Η απόφαση για τα διόδια, υπό τη μορφή μιας βινιέτας που τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ελήφθη τον Μάρτιο από την Μπούντεσταγκ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2019. Αμφισβητείται γιατί οι γερμανοί οδηγοί αυτοκινήτων θα εξαιρούνται ουσιαστικά από τον φόρο αυτόν αφού θα αποζημιώνονται λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα μειώσεις φόρου.

Το κόστος για τους οδηγούς αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους θα φθάνει έως και τα 130 ευρώ τον χρόνο.

Η διάταξη αυτή αποτελεί «έμμεση διάκριση ανάλογα με την εθνικότητα» και είναι «αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο», υπογράμμισε ο Λάιχτφριντ, σύμφωνα με τον οποίο η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα «αποφασιστικό τεστ» για το ευρωπαϊκό δικαιικό σύστημα.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ασκήσει επίσης κριτική στον γερμανικό νόμο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…