H μεταναστευτική κρίση, σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση, μέσα στην Ευρώπη και μέσα στις χώρες μέλη τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σε συνέντευξή του ο κ. Αβραμόπουλος στον ιταλικό τηλεοπτικό όμιλο Mediaset για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη όσον αφορά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στην ερώτηση
αν πιστεύει ότι οι χώρες-μέλη της Ένωσης μπορούν να καταλήξουν σε κοινή θέση για το μεταναστευτικό, ο κύριος Αβραμόπουλος απάντησε:
«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης προσπαθήσαμε να έχουμε μια προσέγγιση με βάση την αλληλεγγύη και την κατανόηση, ώστε να βρούμε λύση. Μπορώ να πω ότι τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε πολλά. Σε σχέση με πριν από μια τριετία ανησυχούμε λιγότερο, διότι οι αριθμοί μειώθηκαν, οι ροές περιορίσθηκαν. Οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, στηρίχθηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, αν και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Θεωρώ, όμως, ότι η μεταναστευτική κρίση, σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση, μέσα στην Ευρώπη και μέσα στις χώρες μέλη».
Ερωτηθείς για τις θέσεις του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε:
«Δεν έχω ακόμη συναντήσει τον Σαλβίνι, αλλά θέλω να το κάνω. Θέλω να συνεργασθώ μαζί του. Θα ειδωθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην σύνοδο ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ίνσμπρουκ. Αλλά θα ήταν καλό να συναντηθούμε και νωρίτερα. Θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον ίδιο και τις ιδέες του, τις σκέψεις και τα πιστεύω του. Όλοι οι πολιτικοί, στην Ιταλία όπως και στην Ελλάδα, έχουν πατριωτική στάση, το καταλαβαίνω. Και εγώ αγαπώ την χώρα μου. Αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη να κρατήσουμε όρθιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σχέδιο να το σώσουμε. Αυτά τα θέματα, αυτά τα προβλήματα, ξεπερνούν τα σύνορα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρούμε κοινή λύση. Επισκέφθηκα ήδη πολλές φορές την Ιταλία στο παρελθόν, συνεργασθήκαμε στενά και με τους υπουργούς εσωτερικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και εννοώ να συνεχίσω να το κάνω, και με την νέα ιταλική κυβέρνηση».
Στην ερώτηση του ομίλου Mediaset αν θεωρεί ότι με το κλείσιμο των λιμανιών η Ιταλία μπορεί να λύσει τα προβλήματα, ο αρμόδιος επίτροπος σημείωσε:
«Το ερώτημα δεν είναι αυτό, είναι άλλο: τι θα κάνει η Ιταλία αν φτάσει νέο κύμα μεταναστών στις ακτές της; Η Ιταλία τηρεί την Σύμβαση της Γενεύης, η οποία υπεγράφη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί ευρωπαίοι, τότε, ήταν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δεν υπάρχει μόνον η Σύμβαση της Γενεύης, την οποία οι χώρες πρέπει να τηρούν. Υπάρχει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Στην ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Γερμανία και η Αυστρία να κλείσουν τα σύνορα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:
«Επαναλαμβάνω την σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις χώρες. Διαφορετικά, το κλείσιμο των συνόρων θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρώπη: η Γερμανία κλείνει τα σύνορα με την Αυστρία, η Αυστρία με την Ιταλία. Αν αρχίσουμε να κλείνουμε τα σύνορα, κάνουμε την Ευρώπη να γυρίσει στο παρελθόν της. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε, ακριβώς, λόγω ενός προβλήματος με τα σύνορα, και οι νέες γενιές δεν πρέπει να θεωρούν τίποτα δεδομένο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ