Άρθρο Localit 01 Μαρτίου, 2017

Γιάννης Καπάκης: Επιτακτική η ανάγκη θωράκισης των κοινωνιών

Η ανάγκη θωράκισης των κοινωνιών είναι ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερη και καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με αφορμή τη σημερινή ημέρα (1η Μαρτίου), που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας (ή Προστασίας) από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO).

Διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, σε επίπεδο εξοπλισμού πολιτικής προστασίας, χαρακτηρίζει απαραίτητο, για την πολιτική προστασία, το κίνημα εθελοντισμού που αναπτύσσεται στη χώρα, αναφέρει ότι σύντομα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα παρουσιάσει σχέδιο για την ασφαλή απομάκρυνση ατόμων με αναπηρίες από κτίρια, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και υπογραμμίζει ότι θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πρόσφατη επιχείρηση για την απομάκρυνση των 70.000 κατοίκων, στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας έχει τον “θεμέλιο λίθο” του στην πολιτική άμυνα, η οποία ξεκίνησε κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που υπήρξαν κατά τη διάρκειά του, σημειώνει ο κ. Καπάκης και εξηγεί: “Προέκυψε η ανάγκη θωράκισης των κοινωνιών και από πλευράς των πολιτών. Έτσι, αυτή η ημέρα έχει καθιερωθεί πλέον από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας και διαπερνά όλο το πεδίο της πολιτική προστασίας, όπως μετεξελίχθηκε την περίοδο της ειρήνης”.

“Ζούμε σε μια εποχή, που οι κοινωνίες γίνονται όλο και πιο ευάλωτες, όλο και πιο τρωτές […] υπάρχει μια μεγαλύτερη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον”, τονίζει ο κ. Καπάκης και συμπληρώνει πως γι’ αυτόν τον λόγο είναι όλο και πιο αναγκαία η θωράκιση των κοινωνιών.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας έχει ιδιαίτερη σημασία και στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους -φυσικούς και τεχνολογικούς- λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, επισημαίνει.

Σημειώνει, δε, ότι ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, τον σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της και την αποκατάσταση.

Τι θέλει και τι κάνει ουσιαστικά ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας; Να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων μιας περιοχής, μιας χώρας, ώστε με πολύ καλό συντονισμό να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, απαντά ο κ. Καπάκης και προσθέτει: “Είναι παγκόσμια αποδεκτό, ότι σε μια καταστροφή, είτε φυσική είτε τεχνολογική, που ανατρέπει τον κανονικό ρυθμό ζωής, οι δυνάμεις οι οποίες διαθέτει μια περιοχή ή μια χώρα, υπολείπονται των απαιτήσεων που χρειάζονται”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούμενο παραμένει η ανθεκτικότητα της περιοχής, της χώρας, που επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των κινδύνων, την αύξηση των δυνατοτήτων αντίστασης στους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν σε μια περιοχή και την θωράκισή τους (υποδομές κ.λπ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καπάκης τονίζει ότι η Ελλάδα από πλευράς εξοπλισμού πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και υπογραμμίζει δε, ότι αυτό που είναι ζητούμενο είναι οι συνέργειες, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. “Και εμείς εκεί αποβλέπουμε, στην αναζήτηση ενός θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την από κοινού συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη βάση ενός κοινού σχεδιασμού και διοίκησης στον τόπο του συμβάντος”, προσθέτει.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του κ. Καπάκη, η Πολιτική Προστασία αποτελεί τον θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών, έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης τη λειτουργία της κοινωνίας.

Η δύναμη του εθελοντισμού

Οποιαδήποτε αναφορά στον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, των ανθρώπων, που είτε στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων είτε μεμονωμένα, την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής, προσφέρουν.

Ο κ. Καπάκης υπογραμμίζει ότι όσο διευρύνεται το εθελοντικό κίνημα, τόσο θωρακίζεται το σύστημα. “Αισθάνομαι πάρα πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, ο εθελοντισμός έχει επεκταθεί θεαματικά, αυτό το βλέπουμε σε όλες τις “εκφάνσεις” και στον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη […]. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, αλλά και μεμονωμένα εκδηλώνει το ενδιαφέρον του (για εθελοντική δράση) και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη θωράκιση και την ανθεκτικότητα του συνόλου της χώρας”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Για την… ιστορία, στο μητρώο της ΓΓΠΠ (σύμφωνα με στοιχεία μέχρι το τέλος του 2016) είναι εγγεγραμμένες 468 εθελοντικές οργανώσεις και 128 ειδικευμένοι εθελοντές.

Πρωτοπόροι στην προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Μελέτη για την ειδική σηματοδότηση των εξόδων διαφυγής, για τα άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε η απομάκρυνσή τους από κτίρια να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (ECFF), στο πλαίσιο προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη, πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία έχει στο επίκεντρό της την ασφάλεια των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ήδη έχει δημιουργηθεί το σχετικό εγχειρίδιο, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ημερίδα για το θέμα.

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιθυμεί να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης για την αποφυγή κινδύνων που έχουν να κάνουν με πυρκαγιές -κατά τη διάρκεια του χειμώνα- οι οποίες οφείλονται κυρίως στα πρόχειρα θερμαντικά μέσα.

Πρόκειται για μια κοινή δράση της ΓΓΠΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία πήρε “σάρκα και οστά” τον Δεκέμβριο του 2016 και διήρκεσε μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2017 (συμπεριελάμβανε και τις οδηγίες προστασίας προς αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς και από χριστουγεννιάτικα είδη). “Δεδομένου ότι η δημοσιονομική κρίση συμβάλλει όλο και περισσότερο στο να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες πρόχειρα θερμαντικά μέσα, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς”, επισημαίνει ο κ. Καπάκης, η ΓΓΠΠ θέλει να συνεχίσει τη συγκεκριμένη δράση την επόμενη χρονιά σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας που υλοποιήθηκε, δημιουργήθηκαν δύο ψηφιακές αφίσες και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες προστασίας και συμβουλές ορθής χρήσης διάφορων θερμαντικών μέσων, τα οποία εστάλησαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του κράτους, καθώς και σε περιφέρειες και δήμους, για ανάρτηση στις ιστοσελίδες τους, ενώ προβάλλονταν στις οθόνες των σταθμών του μετρό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, πέρα από την ανάρτησή τους στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε και ειδική συνεργασία της ΓΓΠΠ με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Άλλωστε, η αναγκαιότητα επανάληψης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι περισσότερο από εμφανής, αφού από στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος (σ.σ. τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δεκέμβριος 2016) προκύπτει ότι από το σύνολο των αστικών πυρκαγιών όλο τον χρόνο, παρατηρείται ότι το 67% – 80% σημειώνονται κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Από τις πυρκαγιές αυτές ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφείλεται στα θερμαντικά μέσα.

Αλλά και στην μεγαλύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης πληθυσμού σε καιρό ειρήνης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε και στον σχεδιασμό και τον συντονισμό της πρωτόγνωρης -για τα ελληνικά δεδομένα- οργανωμένης επιχείρησης απομάκρυνσης περίπου 70.000 πολιτών στην περιοχή του Κορδελιού (στη δυτική Θεσσαλονίκη), στις 12 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα της επιχείρησης απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε εντοπιστεί στην περιοχή.

“Δεν είχε ξανασυμβεί στη χώρα μας σε τόσο μεγάλο βαθμό και μέγεθος (σ.σ. η επιχείρηση απομάκρυνσης τόσο μεγάλου αριθμού πληθυσμού)”, επισημαίνει ο κ. Καπάκης και συμπληρώνει ότι η ΓΓΠΠ θα αξιοποιήσει τα “διδάγματα” τα οποία προέκυψαν από το δύσκολο αλλά επιτυχές εγχείρημα, προκειμένου να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο σχεδιασμού και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ενδεχόμενες παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…