Άρθρο Localit 13 Νοεμβρίου, 2016

Γερμανία: Ο Σόιμπλε εξετάζει την ιδιωτικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων

αυτοκινητόδρομος ΓερμανίαΤο ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει σχεδόν το 50% των αυτοκινητοδρόμων της Γερμανίας εξετάζει ο υπουργός  Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  σύμφωνα με το Der Spiegel. Ωστόσο στο σχέδιο Σόιμπλε είναι αντίθετος ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δηλώνοντας μέσω εκπροσώπου του ότι δεν θα γίνει καμία τέτοιου είδους ιδιωτικοποίηση.

Το οδικό δίκτυο των 13.000 χιλιομέτρων, που είναι το μεγαλύτερο έπειτα από αυτό των ΗΠΑ και ανήκει εξ ημισείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισπράττει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διόδια των φορτηγών.

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μελετά την πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού των κρατιδίων, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι επενδυτές σε αναζήτηση τοποθετήσεων με σταθερές αποδόσεις στην παρατεταμένη φάση χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη θα αγόραζαν πρόθυμα τις μετοχές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων εάν ιδιωτικοποιούνταν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Der Spiegel  υποστηρίζει πως το Βερολίνο θεωρεί ότι εάν ελέγχει το ίδιο τους αυτοκινητοδρόμους θα μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να κατασκευάζει και να επιδιορθώνει τμήματά τους και άλλες υποδομές, όπως γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους.

Μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου είπαν στο Reuters ότι την εβδομάδα που πέρασε ο Σόιμπλε παρουσίασε μόνο τις αδρές γραμμές των σχεδίων του στην επιτροπή προϋπολογισμού.

Όμως, σε ένα τέτοιο σχέδιο αντιτίθεται ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδροςτων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου της κυβέρνησης συμμαχίας με το κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν θα γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση των δρόμων ή των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Γκάμπριελ.

Η ιδέα να ιδιωτικοποιηθούν οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι ακούγεται περιοδικά, αλλά η υλοποίησή της πρέπει μάλλον να αναμένεται μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η Μέρκελ αναμένεται να διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία το 2017. Τόσο οι συντηρητικοί όσο και το SPD λένε ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε τροχιά επανεξέτασης ο Ν. 4830/21: Διάλογος ΚΕΔΕ-Νέμεσις

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Α’ Αντιπρόεδρος…

Ρεπορτάζ 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Νισύρου: Σε εφαρμογή η σύμβαση αναβάθμισης του Δημοτικού Ελικοδρομίου

Δήμαρχος Νισύρου: «Πρόκειται για μια επένδυση που εξυπηρετεί άμεσα το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα…

Ευρωπαϊκά 06 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή του Δήμου Πέλλας στη Σύνοδο του Δικτύου B40 στο Ζάγκρεμπ

Ο Δήμος Πέλλας συμμετείχε στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40 που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ…