Στην περίπτωση που υπάρξει ένα νέο μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού στη Γαλλία, καραντίνα θα επιβληθεί στοχευμένα κι όχι σε πανεθνικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ.
“Δεν θα προχωρήσουμε σε μια νέα καραντίνα όπως αυτή που επιβλήθηκε τον Μάρτιο”, διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV.
“Μια απόλυτη καραντίνα θα είχε τρομερές συνέπειες, σε οικονομικό, ανθρώπινο επίπεδο, ως εκ τούτου θα είναι στοχευμένη”, στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος Covid-19 για το οποίο θα πρέπει να “προετοιμαστούμε”, σημείωσε.
“Δεν θα αντέχαμε οικονομικά και κοινωνικά μια απόλυτη και γενικευμένη καραντίνα όπως αυτή που ζήσαμε”, επανέλαβε.
Ο νέος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι την Κυριακή θα μεταβεί στην Γαλλική Γουιάνα, η οποία συνορεύει με την Βραζιλία και έχει ιδιαίτερα πληγεί από την επιδημία.
“Την Κυριακή θα πάω στην Γουιάνα. Στην Γουιάνα, το έχετε δει, είναι άσχημη η κατάσταση”, παραδέχθηκε, διευκρινίζοντας ότι περισσότερα από 130 μέλη υγειονομικού προσωπικού έχουν ήδη φτάσει εκεί και “έχουν αρχίσει να δουλεύουν σε διάφορες ιατρικές δομές της”.
Κατά τη συνέντευξη αυτή, που παραχώρησε στο BFM TV, ο Καστέξ αναφέρθηκε επίσης στη διακοπή των συνομιλιών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας λόγω της καραντίνας που είχε επιβληθεί και σημείωσε ότι νέες συνομιλίες θα ξαναρχίσουν με τα συνδικάτα πριν από τις 20 Ιουλίου.
Η καθυστέρηση αυτή δεν ήταν απαραίτητα κάτι κακό, τόνισε. “Μερικές φορές οι δύο ή τρεις μήνες που χάνονται είναι στην πραγματικότητα χρόνος που κερδίζουμε (…) θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο”, πρόσθεσε.
Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας θα δεσμευτεί για την χορήγηση πακέτου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, επιβεβαίωσε παράλληλα ο Καστέξ, έπειτα από σχετικό μήνυμα που είχε αναρτήσει χθες το βράδυ στο Twitter.
“Έχω επιμείνει ότι οι δουλειές θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών”, σημείωνε στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα, τους αξιωματούχους των νοσοκομείων και την κυβέρνηση, οι οποίες άρχισαν πριν από τον χθεσινό κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Σήμερα συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα προβάλει αντίσταση στα αιτήματα των συνδικάτων για να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 9 δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται σήμερα υπό πίεση λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού.
Αν και η Γαλλία φημίζεται ότι έχει ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, το προσωπικό των νοσοκομείων ζητεί την τελευταία δεκαετία περισσότερα χρήματα, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και εξοπλισμό για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες ενός γηράσκοντος πληθυσμού και στην έλλειψη γιατρών.
Το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού επιβάρυνε περαιτέρω το γαλλικό σύστημα υγείας καθώς τα νοσοκομεία έφτασαν στα πρόθυρα του κορεσμού νωρίτερα φέτος για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας διευκρίνισε τέλος στην συνέντευξή του ότι θα ολοκληρώσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησής του με τον διορισμό υφυπουργών την ερχόμενη εβδομάδα.