Άρθρο Localit 02 Ιουλίου, 2019

Γαλλία: Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την κατανάλωση νερού για να προετοιμάσει τη χώρα για ένα “ξηρό” μέλλον

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη χρήση νερού, προωθώντας την ανακύκλωση των λυμάτων και ενθαρρύνοντας τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερο, καθώς ο όγκος των υδάτων στα ποτάμια σταδιακά μειώνεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων με τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες ύδρευσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε σε μια έκθεσή του ότι θέλει να μειώσει τη χρήση νερού κατά 10% σε μια πενταετία και κατά 25% σε 15 χρόνια. Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί η Γαλλία για ένα πιο ξηρό μέλλον. Η έκθεση επικαλείται μια κυβερνητική μελέτη που προβλέπει ότι ο μέσος όγκος νερού των γαλλικών ποταμών μπορεί να μειωθεί κατά 10-40% τα επόμενα 50 χρόνια.

“Το νερό είναι ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα στον αγώνα μας για τη σωτηρία του περιβάλλοντος”, σημείωσε ο υπουργός Φρανσουά ντε Ριζί παρουσιάζοντας την έκθεση αυτή στους δημοσιογράφους.

Για να πετύχει τον στόχο της η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνονται υψηλότερες τιμές στους μεγάλους καταναλωτές –όπως για παράδειγμα στα νοικοκυριά που διαθέτουν πισίνα– αλλά θα αφήσει τις τοπικές αρχές να ορίσουν τα ποσά. Ο μέσος Γάλλος χρησιμοποιεί περίπου 150 λίτρα νερού ημερησίως.

“Θα θέσουμε ένα πλαίσιο και μια σειρά πρωτοβουλιών για τις τοπικές αρχές ώστε να αναλάβουν δράση”, πρόσθεσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος Εμανουέλ Βαργκόν.

Μέχρι το 2025 η κυβέρνηση θέλει να τριπλασιαστεί η χρήση βρόχινου νερού και ανακυκλώσιμων λυμάτων για το πότισμα των φυτών, τα καζανάκια στις τουαλέτες και για άλλους σκοπούς για τους οποίους δεν απαιτείται να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό. Στη Γαλλία, μόλις το 1% του ακάθαρτου νερού ανακυκλώνεται, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσοστό αυτό φτάνει το 10%, όπως εξήγησε η Μαρί-Ανζ Ντεμπόν, της εταιρείας υδάτων Suez μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL χθες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 30 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δημιούργησε μια συμβολική γέφυρα τιμής, μνήμης και πολιτισμού με τους Απόδημους…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Νέος δημοτικός χώρος για κοινωνικές υπηρεσίες

Ένα νέο δημοτικό κτίριο με κοινωνικό χαρακτήρα αποκτά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, στην περιοχή του…

Ρεπορτάζ 20 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκίνησε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ξεκίνησε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας,…