Με το μήνυμα ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να είναι συνοδοιπόροι προκειμένου να διασφαλιστεί το τρίπτυχο Νομιμότητα -Διαφάνεια -Αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Δήμων, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της Διημερίδας που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, χαρακτήρισε όλες τις εισηγήσεις ιδιαίτερα γόνιμες και εποικοδομητικές και υπογράμμισε πως η μάχη για την καταπολέμηση των δυσλειτουργιών στην οργάνωση των Δήμων θα είναι νικηφόρα, μόνο αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργούν ως «σύμμαχοι».
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε την πρόθεση να συσταθεί κοινή επιτροπή με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου αυτές να λαμβάνονται υπόψιν στις αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των δήμων.
«Αναγνωρίζουμε τα διακριτά όρια του κάθε φορέα, ωστόσο είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο από κοινού, μέσω των προληπτικών ελέγχων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και σταδιακά να εξαφανίσουμε τις παθογένειες του συστήματος. Θεωρούμε την πρόληψη καλύτερη από οποιαδήποτε μορφή θεραπείας. Θέλουμε να συνεχίσει να υφίσταται το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί μας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο να προλαμβάνουμε κάθε είδους παθογένειες. Θα πρέπει να εξαλειφθούν φαινόμενα διαφορετικών ερμηνειών σε ομοειδής αποφάσεις », τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες που δυσκολεύουν το έργο των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εστίασε κυρίως στις χρονικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία ελέγχων από τις δικαστικές αρχές αλλά και στον τρόπο ερμηνείας των νόμων, γεγονός που συχνά επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και τη δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η ΚΕΔΕ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα κάνει το ελεγκτικό συνέδριο στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των Δήμων.
Μάλιστα προανήγγειλε την έκδοση ειδικού οδηγού όπου θα συμπεριλαμβάνονται νομολογίες, αποφάσεις και ενημερωτικό υλικό, το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους Δήμους, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα «χρήσιμο εργαλείο», όπως ανέφερε. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, μία ειδική ενότητα, μέσω της οποίας θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τους Δημάρχους, προς διευκόλυνση του έργου τους.
Σχολιάζοντας την εντυπωσιακά μεγάλη προσέλευση αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διημερίδα, δεσμεύτηκε ότι θα επαναληφθεί αντίστοιχη εκδήλωση, προτείνοντας μάλιστα ως τόπο διεξαγωγής τη Θεσσαλονίκη.
Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου με τα λόγια του Ομότιμου Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκού Λάμπρου Κοτσίρη.
«Ο Δικαστής έχει ανάγκη την ηθική σκέψη γιατί είναι αυτός που θα κληθεί να καλύψει τα κενά του νόμου, θα διερωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός του νομοθέτη και θα στραφεί στην ηθική κρίση μέσω συμπλέγματος αξιών. Της αξίας να φτάσει σε λύση αποδεκτή, της αξίας να προωθήσει τη δικαιοσύνη, της αξίας των θέσεων της επιστήμης και της νομολογίας και της αξίας να φωτίσει περισσότερο μια διάταξη. Γιατί είναι αυτός στον οποίο έχει κυρίως ανατεθεί η επιτροπεία να διατηρεί και να μεταφέρει στους επερχόμενους τη μορφή της κοινωνικής ζωής που οι νόμοι εκφράζουν. Μόνο η ηθική σκέψη μπορεί να αποτρέψει αυτό που στην Σωκρατική φιλοσοφία θα χαρακτηριζόταν ως παιδαγωγική τύφλωση. Γιατί η ηθική σκέψη δίνει στην ατομική ζωή βάθος και το έργο του Δικαστή δεν είναι να εκδίδει μόνο αποφάσεις, αλλά να φέρει σε φως τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η έννομη τάξη να τις συστηματοποιεί και να στηρίζει την ακεραιότητα των νόμων».
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της διημερίδας, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι νέες μορφές κατασταλτικού ελέγχου που το ελεγκτικό συνέδριο διενεργεί σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπήρξαν εισηγήσεις σχετικά με τη δημοσιολογιστική ευθύνη αιρετών οργάνων Δήμων αλλά και με την Αστική-Δημοσιολογιστική-Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη και αλληλεξάρτηση των ευθυνών.
Παράλληλα αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν η νομιμότητα και η νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων δήμων καθώς και οι τρόποι νομιμοποιήσεων των δαπανών στους ΟΤΑ.