Άρθρο Localit 04 Νοεμβρίου, 2016

Γ. Πατούλης: «Οι Δήμοι όλης της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, για να οικοδομήσουμε σε νέες, στέρεες βάσεις, το κοινό μας μέλλον»

Πατούλης, ΝαύπλιοΤη συνεργασία και την ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών με όρους ισοτιμίας, ειλικρίνειας αλλά και με βασικό πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών-μελών της Ευρώπης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 6ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως σε αυτήν την περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα περνάει κρίση, πρέπει να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και ιδεοληψίες που οδηγούν σε αδιέξοδα και να διαμορφωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο, με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες.

«Σε έναν κόσμο ανοικτό όπως αυτός που ζούμε, όπου όλα κινούνται, όπου ισχύει ο νόμος των μεγάλων μεγεθών, ο μόνος τρόπος για να παίξουμε ρόλο και να μην μείνουμε στο περιθώριο των παγκόσμιων εξελίξεων, είναι να μείνουμε ενωμένοι» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Σε αυτόν τον αγώνα οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση να πρωταγωνιστήσουμε. Κι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας πρέπει να στείλουμε και στις κεντρικές κυβερνήσεις. Το μήνυμα ότι οι Δήμοι όλης της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους, μαζί με τις τοπικές μας κοινωνίες, για να οικοδομήσουμε σε νέες, στέρεες βάσεις, το κοινό μας μέλλον».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με αφορμή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, «όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να συναποφασίσουν ποια πορεία θέλουμε να ακολουθήσει η Ευρώπη για τους πολίτες της, τις γειτονικές της χώρες, το μέλλον του πλανήτη» και υπογράμμισε πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν πως  το ευρωπαϊκό όραμα δεν θα καταρρεύσει.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως το μέλλον των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, της Γερμανίας, της Ελλάδος, επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία «να μιλήσουμε για την ανοικτή Ευρώπη, την κοινωνική συνοχή, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, την προστασία της ειρήνης την ικανότητά μας να εξασφαλίζουμε την οικονομική ισορροπία μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε στους νέους της ηπείρου μας θέσεις εργασίας σε μια ευρωπαϊκή οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μεγεθύνεται».

Καλωσορίζοντας τα μέλη της Συνέλευσης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός χρήσιμου και κρίσιμου διαλόγου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας πολιτικής, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ανέφερε πως «πρέπει να συμβάλουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας, στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην ενεργοποίηση των συνεργασιών».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεπέρασε τις αρχικές επιφυλάξεις και έφερε στο πυλώνα των εξελίξεων την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Αυτοί οι θεσμοί, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ακόμη, όπως πρόσθεσε, «η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνεργασία των αυτοδιοικητικών θεσμών, αποτελούν την πρώτιστη επιλογή για την εμπέδωση της ευρωπαϊκής συνείδησης, καθώς όλοι συνομολογούμε ότι η Ευρώπη έχει μέλλον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «δημιουργούμε ισχυρότερες θέσεις και θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα», προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, αποτελούν την καλύτερη ασφάλεια και την καλύτερη εγγύηση για την εξέλιξη αυτού του θεσμού.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις ενώ αναφερόμενος στην Γερμανία είπε ότι «πρέπει να τελειώνουμε ο καθένας με τις ευθύνες του» και πρόσθεσε: «Κάποτε βοηθήσαμε και εμείς ως χώρα την Γερμανία, σήμερα θέλουμε πραγματική βοήθεια». Όσον αφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, είπε ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται, γι’ αυτό και διαμαρτύρονται: Διότι γνωρίζουν πως διαμαρτύρονται σε ανθρώπους που ακούν, επεξεργάζονται και κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των διαμαρτυρομένων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μία ρηξικέλευθη αλλαγή και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, αυτό της παραγωγής, «που ισοδυναμεί με κοινωνική ευημερία». Και αυτό το μοντέλο, όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός, «θα πρέπει να το προτείνουμε εμείς από αυτή την Συνέλευση».

Οι σημερινές εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξαν με την ομιλία του Α’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρη ο οποίος αναφέρθηκε στο ελληνογερμανικό δίκτυο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι δήμοι στην Ευρώπη, αποτελούν το κύτταρο της αναπτυξιακής προσπάθειας της κοινωνίας, που αργότερα, μετουσιώνεται σε ευρύτερη Εθνική και Ευρωπαϊκή ανάπτυξη» και πρόσθεσε πως η εμπέδωση και η επέκταση αυτού του τρόπου συνεργασίας, δηλαδή μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα συμβάλλει καταλυτικά στην Ευρωπαϊκή συνοχή».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, ο κ. Καφαντάρης, «υποστηρίζουμε την ιδέα της συγκρότησης μίας κοινής επιτροπής Δημάρχων κι εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των Γερμανικών Δήμων. Η συγκεκριμένη επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών θα προτείνει βελτιώσεις και εφαρμογές, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η τοπική αυτοδιοίκηση».

Κατά την διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Χάνς Γιοακίμ Φούχτελ, ο όποιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πορεία της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο, προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται.
Ακόμη, για την σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και την γενικότερη συνεργασία των δύο χωρών, μίλησαν ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Roger Kehle και ο έπαρχος του Σβέμπις Χάλ, Gerhard Bauer.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιστορική πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Αυτό, όπως πρόσθεσε, σημαίνει ότι αναγνωρίζεται το έργο που επιτελεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Ακόμη, η καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό πως υπάρχει ελληνογερμανική συνεργασία και ο ένας μαθαίνει από τον άλλο.

Κατά τη σημερινή μέρα στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις και φόρουμ με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και το επιχειρείν.

Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο που πραγματοποιείτο η εκδήλωση αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και πολίτες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και ζητούσαν με πανό και συνθήματα την ματαίωσή της. Σε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να ματαιωθεί αυτή η συνδιάσκεψη, «θα πρέπει να σταματήσουν αυτά τα αποικιοκρατικά τετελεσμένα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…