Την έντονη δυσαρέσκεια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ διατυπώνει σε επιστολή που του απηύθυνε, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή αναφορές του Γερμανού Υπουργού για ευθύνες δημάρχων νησιωτικών δήμων, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots.
Η επίσημη απάντηση του Πρόεδρου των Δήμων Ελλάδας κ. Γ.Πατούλη με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο όπου ο Γερμανός ΥΠΕΣ φέρεται να απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους ελληνικών νησιωτικών δήμων για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, εστάλη ως επιστολή στο Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και καθιστά σαφή τη θετική και ηρωική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού για λογαριασμό, μάλιστα, ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Γ. Πατούλης αφού κάνει αναφορά στις δηλώσεις του κυρίου Ντε Μεζιέρ όπως καταγράφονται στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποδίδονται στον Γερμανό Υπουργό, υπογραμμίζει ότι «αν αυτές είναι γνήσιες δηλώσεις του και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είναι αφενός αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης. Αφετέρου, του επισημαίνει ότι όφειλε να γνωρίζει «ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ήταν και παραμένει στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζεται στην επιστολή. Η ευθύνη για την έλλειψη εθνικού σχεδίου οφείλεται στην Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και η Ευρώπη πιάστηκε κι αυτή απροετοίμαστη.
Τα εγκώμια Γιούνκερ για την ελληνική αυτοδιοίκηση
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η άποψη που διατυπώνει ο Γερμανός ΥΠ.ΕΣ. «είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για την τεράστια συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».
1.200.000 πέρασαν από τα Ελληνικά Νησιά
Επιπλέον του υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία, 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας. Η Ελλάδα, κλήθηκε να υποδεχθεί μαζί με την Ιταλία πάνω από το 95% των προσφυγικών ροών και μάλιστα σε μια περίοδο, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος.
Με συνεργασία και αλληλεγγύη θα δώσουμε λύσεις
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι σε αυτή την «κρίσιμη περίοδο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης».
Αναγκαία η χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής
«Αντί λοιπόν να ρίχνονται ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών, θα ήταν προτιμότερο να εργαζόμαστε συλλογικά. Να επιδιώξουμε στην Ευρώπη μεταξύ άλλων την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής διαχείρισης των μεικτών ροών υπηκόων τρίτων χωρών, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου, την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών, τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης των τοπικών μας κοινωνιών και την αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων ρατσιστικών συμπεριφορών και την παροχή δυνατότητας στους Δήμους να θεωρούνται φορείς υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού».
Άδικες και αποπροσανατολιστικές οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού ο οποίος έχει παραπληροφορηθεί
Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, ο Γ. Πατούλης αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, έχει αναδείξει μαζί με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών, με πράξεις, τις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, χαρακτηρίζει τις αναφορές του προς τους Δημάρχους των μικρών ελληνικών νησιών, άδικες και αποπροσανατολιστικές».
«Ελπίζουμε η λανθασμένη πληροφόρηση του Γερμανού Υπουργού να μην προέρχεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες στους δημάρχους για να αποκρύψουν τις δικές τους.»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής :
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΘΕΜΑ : Η θετική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης
Thomas de Maiziere
Υπουργό Εσωτερικών
Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που αποτελεί πέραν των άλλων και εταίρο του Δικτύου της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων της Ελληνικής και Γερμανικής Αυτοδιοίκησης, θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για μια σειρά από αναφορές που φαίνεται ότι έχετε κάνει, σε βάρος Δημάρχων νησιωτικών δήμων της Πατρίδας μου.
Συγκεκριμένα, από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης από εσάς, της έκθεσης για το προσφυγικό ζήτημα το 2017 στη χώρα σας, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, αναφερθήκατε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος ελλήνων δημάρχων των νησιωτικών δήμων, στα όρια των οποίων λειτουργούν hot spots.
Αποδώσατε μάλιστα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στους δημάρχους εκείνους την κύρια ευθύνη, για τις πραγματικά άσχημες συνθήκες φιλοξενίας στους συγκεκριμένους χώρους υποδοχής. Αναφέρατε μάλιστα ότι η Γερμανία έχει προσφέρει μεγάλες οικονομικές παροχές στους συγκεκριμένους Δήμους αλλά και άλλες επικουρικές υπηρεσίες, οι οποίες δήθεν δεν αξιοποιούνται επειδή δεν το θέλουν οι Δήμαρχοι. Ισχυριστήκατε μάλιστα ότι πίσω από αυτήν την άρνησή τους, κρύβεται η διάθεσή τους να ασκήσουν πίεση προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά.
Αν τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πράγματι ελέχθησαν από πλευράς σας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αφενός δεν έχετε σωστή πληροφόρηση. Αφετέρου, δεν αναγνωρίζετε όπως θα οφείλατε, ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από όλα και όχι ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.
Η άποψή σας είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Θεωρώ ότι κάποιοι σας παραπληροφορούν συστηματικά και δεν σας έχουν πει ότι οι Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, άρα δεν μπορούν να έχουν και την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Αγνοείτε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας μας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας.
Αγνοείτε ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων, κλήθηκε να υποδεχθεί μαζί με την Ιταλία πάνω από το 95% των προσφυγικών ροών και μάλιστα σε μια περίοδο, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος.
Αγνοείτε πιθανόν ότι κανένας νησιωτικός Δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζεται η Κεντρική Κυβέρνηση και όχι οι Δήμοι. Και πάντως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση να πληρώνεις για να εγκλωβίζεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί ή σε μια χώρα, για να ζουν οι υπόλοιποι με την ησυχία τους και « να μας κουνούν στη συνέχεια και το δάκτυλο» .
Αγνοείτε προφανώς ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση έχει επανειλημμένα προσπαθήσει, τόσο μέσω της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και μέσω των αρμόδιων ευρωπαϊκών μηχανισμών, να υπάρξει τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 369. Μόνον έτσι θα μπορούν οι Δήμοι να θεωρηθούν φορείς υλοποίησης δράσεων στο προσφυγικό ζήτημα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, γι αυτό κι άδικα μας ρίχνετε ευθύνες.
Τέλος, η μετατροπή των ελληνικών νησιών σε «αποθήκες» απελπισμένων ανθρώπων είναι αποτέλεσμα εκτός των άλλων και της άρνησης όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμορφωθούν με τον κανόνα της αναλογικής κατανομής των προσφύγων.
Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,
Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι και οι Δήμοι της Γερμανίας αντιμετωπίζουν αυτοί ζητήματα με τη διαχείριση των προσφύγων, που αναζητούν στη χώρα σας μια καλύτερη ζωή κι ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης. Συνεργασία κι αλληλεγγύη δεν σημαίνει να επιρρίπτεις ευθύνες σε άλλους, αλλά να αναζητάς λύσεις, που στηρίζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ηγείται μιας χώρας που έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Εκ του ρόλου της, είναι μεγάλη και η ευθύνη της για το γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη, είναι εγκλωβισμένη σε ένα κενό πολιτικής όσον αφορά το προσφυγικό.
Αντί λοιπόν να μετατίθεται η ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών, θα ήταν προτιμότερο να εργαζόμαστε συλλογικά. Να επιδιώξουμε μεταξύ άλλων:
την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής διαχείρισης των μεικτών ροών υπηκόων τρίτων χωρών
τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου, που θα λειτουργεί με ενιαίους κανόνες και ταχείες διαδικασίες
την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών
τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης των τοπικών μας κοινωνιών και την αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων ρατσιστικών συμπεριφορών
την παροχή δυνατότητας στους Δήμους να θεωρούνται φορείς υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, έχει αναδείξει με συνέπεια τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές ιδέες. Μαζί με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών δώσαμε με πράξεις και καθημερινό έργο νόημα στις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι οι αναφορές σας στους Δημάρχους των μικρών ελληνικών νησιών, εφόσον πράγματι έγιναν και δεν έχουν παραφραστεί από τον Τύπο, είναι και άδικες και αποπροσανατολιστικές. Ενώ δεν αποδίδουν ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών.
Με τιμή
Γιώργος Πατούλης
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
Δήμαρχος Αμαρουσίου