Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δομές και δράσεις που αφορούν παιδιά και εφήβους, ωστόσο η κεντρική διοίκηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο της και τις ευθύνες της απέναντι τους. Διαφορετικά πώς μπορεί να εξηγηθεί η έλλειψη πολιτικών και αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στην παραμονή των νέων παιδιών στην Ελλάδα;
Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι δήμοι βρέθηκαν στο πλευρό των οικογενειών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ενώ ανέπτυξαν συγκεκριμένες δράσεις που υποστηρίζουν την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και ενισχύουν τις πολύτεκνες οικογένειες.
Με πρότασή της η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει η πολυτεκνία να ξεκινάει από την τριτεκνία. Με επιστολή μου προς όλους τους συναδέλφους δημάρχους ζήτησα, με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να προχωρήσουν στη μείωση έως και στο μηδενισμό των Δημοτικών Τελών σε πολύτεκνες οικογένειες. Όπως διαπιστώνω με μεγάλη χαρά, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, από τους αιρετούς συναδέλφους.
Σε κάθε περίπτωση οι οικογένειες με μικρά παιδιά είχαν προτεραιότητα στα κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικά φαρμακεία.
Δομές όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες παρέχουν συστηματική στήριξη για την ανάπτυξη των παιδιών και την ψυχική τους υγεία.
Η Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί μια σύγχρονη κοινωνία να χαρακτηριστεί «πολιτισμένη».
Χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της Πολιτείας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Η θωράκιση των δικαιωμάτων τους είναι εκείνη που θα μας εξασφαλίσει δημιουργικούς και χρήσιμους ανθρώπους οι οποίοι θα εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Όλοι μαζί χρειάζεται να εργαστούμε συστηματικά προκειμένου τα παιδιά να μην είναι θύματα της οικονομικής κρίσης και να μην παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς απροστάτευτα. Οφείλουμε να απλώσουμε το χέρι μας προσφέροντας την αγάπη μας και δίδοντάς τους ευκαιρίες για να βελτιώσουν το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδό τους. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη δομών προστασίας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υποθηκεύσουν το μέλλον της κοινωνίας μας. Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.