Στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που πραγματοποίησε ο Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας στο Ξενοδοχείο Divani Caravel παραβρέθηκε προσκεκλημένος ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου.
Κατά την τελετή έναρξης του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την πρύτανη Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ καθώς και να παρακολουθήσει την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.
Ο κ. Πατούλης, που προεδρεύει από το 2005 του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ήταν εισηγητής με θέμα την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας στους δήμους. Το Δίκτυο σήμερα αριθμεί 184 δήμους πανελλαδικά, ενώ από το 2010 αποτελεί τον πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εθνικό φορέα πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στην πρακτική της δικτύωσης και το ρόλο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου με Προγράμματα Πρόληψης Προαγωγής Υγείας στο γενικό πληθυσμό για τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων σοβαρών νοσημάτων. Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κ. Πατούλης επεσήμανε το ρόλο των εποπτών υγείας οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία πρόληψης της υγείας στους δήμους.
Εισηγητές επίσης υπήρξαν ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Γ. Καπλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο προσφυγικό και στο γεγονός ότι οι δήμοι οφείλουν μέσω του θεσμικού τους ρόλου να πάρουν επιπλέον πρωτοβουλίες. Στη συνέχεια ο κ. Σ. Παπασπυρόπουλος Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, Ιατρός-Υγιεινολόγος ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας τα οποία έχουν σαν στόχο να επικεντρωθούν στους υγιείς πολίτες για τη διατήρηση της υγείας τους. Έπειτα τοποθετήθηκε η κα. Ντ. Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ. στο ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Εθνικά Δίκτυα, η οποία αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων του Δικτύου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ καθώς και για τη Διακήρυξη των Αθηνών που αποτελεί το καταστατικό κείμενο που περιγράφει τις αρχές για την τοπική αυτοδιοίκηση παγκοσμίως. Η κα. Α. Ριτσατάκη Σύμβουλος του Π.Ο.Υ. η οποία μίλησε για την πολιτική για την Γ΄ Ηλικία και ότι η κάθε πόλη μέλος του Δικτύου μπορεί να διατυπώσει τις δικές της προτεραιότητες για τη διαμόρφωση αυτής.
Συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου και Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού κ. Γ. Μακρυνός και ο κ. Α. Σισσούρας Ομότιμος Καθηγητής Επιχειρησιακής έρευνας, Μονάδας Σχεδιασμού και Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ σχολίασε ο κ. Α. Φιλαλήθης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος μίλησε για μια πολιτική υγείας με ξεκάθαρους ρόλους και πρότεινε ένα νέο προφίλ υγείας με αλλαγές και χρηματοδοτήσεις καθώς και αξιολόγηση.
Τη συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους η κα. Κουρέα – Κρεμαστινού Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Συνεδρίου και ο κ. Στεφανάδης Καθηγητής Καρδιολογίας.