Άρθρο Localit Ιούλιος 10, 2017

Γ. Πατούλης: Απαιτείται μία νέα μορφή διακυβέρνησης, στην οποία οι τοπικές αρχές θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θα θέτει η ΕΕ

Την πεποίθηση πως η χώρα χρειάζεται μία αναπτυξιακή επανεκκίνηση με βασικό μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε ενεργό ρόλο, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στην ημερίδα με θέμα «Εφαρμογή της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ» που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- JASPERS  και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στην ημερίδα εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους η JASPERS μπορεί να συνδράμει στην προετοιμασία έργων και προγραμμάτων σε μια σειρά από τομείς όπως η αστική αναγέννηση, η κοινωνική εστίαση, η ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων, η έξυπνη και βιώσιμη αστική κινητικότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ενεργειακή επάρκεια.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  N. Hahn, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Δικτύωσης και Δεξιοτήτων της JASPERS J. Schneider και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης. 

 

Γ. Πατούλης: Να αναζωογονήσουμε την εκπροσώπηση των πολιτών 

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Αστική Ατζέντα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, πως από τη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών έχει διατυπώσει την άποψη ότι οι πόλεις πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικότερο ρόλο στις διαδικασίες ανάπτυξης και εφαρμογής της πολιτικής της Ε.Ε..

«Μιλάμε ουσιαστικά για μια νέα μορφή διακυβέρνησης, στην οποία οι τοπικές αρχές θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θα θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγει αξιολογήσεις τοπικών επιπτώσεων των πολιτικών της,  πριν προχωρήσει στη θέσπιση νέας νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ανάγκη το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλίων , όσο και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,

να επαναδιατυπώσει το ευρωπαϊκό όραμα και να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε την πολιτική συμμετοχή κι εκπροσώπηση των πολιτών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μπει φραγμός στο λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος στις κοινωνίες, εξαιτίας της έντασης των οικονομιών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε πως ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών πρέπει να είναι κεντρικός. «Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πλέον ενισχυμένο ρόλο , στα πλαίσια της λειτουργίας ενός Κράτους που θα αναλάβει τον επιτελικό ρόλο και θα περάσει προς τα κάτω αρμοδιότητες και πόρους» ανέφερε.

 

Κλειδί για την εθνική ανάπτυξη η αποκέντρωση του κράτους

Παράλληλα επικαλούμενος τα πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ΕΕ είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό μόλις 33%, υπογράμμισε πως αν δεν λυθεί το ζήτημα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, παρά την υψηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αποτελεσματικότητα δεν θα είναι ποτέ αντίστοιχη.

Ο κ. Πατούλης έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την εθνική ανάπτυξη, την αποκέντρωση στην οργάνωση και λειτουργία του Κράτους με ταυτόχρονη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών.

Μία πάγια θέση της ΚΕΔΕ η οποία ενισχύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δείχνουν ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα φτάνει το 31,3%, στοιχείο που υπαγορεύει κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Η λύση είναι περισσότερο Ευρώπη

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να μην κλονιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, επισημαίνοντας πως «η λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις τοπικές μας κοινωνίες, δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη».

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, η πολιτική συνοχής συνιστά την πολιτική απάντηση που θα εξασφαλίσει με τον αμεσότερο τρόπο στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να αναδείξουν τα οφέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο του να είναι κανείς μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιούλιος 02, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θ. Μπέγκας: Δυνατότητες, προσδοκίες, προκλήσεις και προβληματισμοί για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Με πρωτοβουλία  του δήμου Ιωαννιτών, σύσκεψη εργασίας δημάρχων ελληνικών κλιματικά ουδέτερων πόλεων την ερχόμενη Πέμπτη,…

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιανουάριος 20, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηγουμενίτσας: Μειώσεις και απαλλαγές από δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Μειώσεις και απαλλαγές από δημοτικά τέλη για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του…

Κρίση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Νοέμβριος 01, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Δράμας: Παράταση υποβολής αιτήσεων στο Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 η υποβολή αιτήσεων για ένταξη/επανένταξη στο Κατάστημα Κοινωνικής…