«Εκτός τόπου και χρόνου» και «δηλώσεις που δεν βοηθούν» κι έγιναν «για λόγους εσωτερικούς» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί επιστροφής χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου κατά το Δουβλίνο ΙΙ. .
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Μουζάλας σχολίασε:
«Η έκταση που έχει πάρει είναι μία φυσιολογική υπερβολή. Αλλά είναι φυσιολογικό ότι δηλώσεις σαν αυτές δεν βοηθούν».
Αφού αναφέρθηκε στον «πολύ θετικό ρόλο» που έπαιξαν -μέχρι στιγμής- η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ στο Προσφυγικό, εκτίμησε πως οι χθεσινές δηλώσεις ντε Μεζιέρ έγιναν για λόγους εσωτερικούς, δεδομένου ότι έχουν εκλογές στη Γερμανία.
«Υπήρχε μία ευρωπαϊκή συμφωνία από τα παλιά, όταν οι προσφυγικές ροές ήταν 5.000-10.000 τον χρόνο, όπου όταν κάποιος άτυπος μετανάστης συλλαμβανόταν σε μία χώρα της Ευρώπης, επιστρεφόταν στη χώρα από την οποία πρωτομπήκε. Συνήθως κύριες χώρες υποδοχής είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτό κατέπεσε επειδή ήταν και άδικο και σαθρό. Μπορούσε να γίνει όταν ήταν 5.000-10.000 μετανάστες τον χρόνο. Όταν είναι 850.000 δεν έχει νόημα» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», πρόσθεσε, «αποφάσισαν ότι θα φτιαχτεί μία Επιτροπή που θα μελετήσει έναν καινούργιο τρόπο που θα έχει μέσα και την έννοια του μοιράσματος. Δηλαδή, μπορεί να μπαίνεις στην Ελλάδα, αλλά λίγο μετά, θα πας για το άσυλο σε μία άλλη χώρα. Η Επιτροπή αυτή θα παρουσιάσει τις εργασίες της τον Δεκέμβρη-Γενάρη […] Οι δηλώσεις του κ. ντε Μεζιέρ και της Επιτροπής, εχθές, ήταν εκτός τόπου και χρόνου για κάτι το οποίο έχει θάψει η Ιστορία. Και όταν τα πράγματα τα θάβει η Ιστορία, δεν μπορείς να τα βάλεις στο κάδρο».
Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως «είναι ένα πρόβλημα που αφορά το εσωτερικό ακροατήριο κάποιων χωρών» χωρίς, ωστόσο, όπως είπε, να θέλει να αναιρέσει τη βοήθεια που έχει δοθεί από τη Γερμανία και τον κ. ντε Μεζιέρ. Υπογράμμισε, όμως, πως δεν πρόκειται απλά για λάθος, αλλά για «ένα λάθος που παραβλέπει δύο άλλες αποφάσεις και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δεν μπορεί να μιλάς για επιστροφές σε μία χώρα που έχει 60.000 πρόσφυγες. Το γεγονός ότι έχουμε 60.000 στην Ελλάδα είναι σαν να έχει 580.000 η Γερμανία. Και δεν μπορείς να μιλάς γι αυτό το πράγμα όταν έχεις υποσχεθεί και όταν έχει ψηφιστεί πως θα έπρεπε φέτος να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στην Ευρώπη 30.000 πρόσφυγες και έχουν δεχθεί μονάχα περίπου 3.500. Έχουμε άλλους 7.500 πρόσφυγες που είναι τακτοποιημένοι, έτοιμοι και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει αιτήσεις για να τους πάρουν. Να ζητάς από την Ελλάδα κάτι όταν αυτή τη βασική υποχρέωσή σου σαν Ευρώπη δεν την έχεις καλύψει…» εξήγησε ο κ. Μουζάλας.
Απαντώντας στην κριτική από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι φταίει η Ελλάδα που δεν γίνονται επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Εμείς τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, μία πολύ δύσκολη συμφωνία, τη βρήκαμε καλή για τη χώρα μας […]. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 9.000-10.000 ανθρώπους στα νησιά με βάση τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τις επιστροφές με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζονται η αίτηση αυτή και οι προσφυγές. Η Ευρώπη μάς είχε υποσχεθεί 400 ανθρώπους που θα δουλέψουν μαζί μας στο άσυλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 19 […] είναι η έλλειψη υποστήριξης από την Ευρώπη για το άσυλο, που καθυστερούν οι επιστροφές. Παρ’ όλα αυτά το δικό μας κομμάτι το κάνουμε. Γρήγορα θα αρχίσουμε να έχουμε και πάλι επιστροφές. Αλλά δεν μπορεί σ’ ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ευρώπη ενώ υπόσχεται κάποια πράγματα, να μην τα υλοποιεί και μετά να μας κουνάει και το δάχτυλο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, ανέφερε ακόμη πως η θέση της Ευρώπης είναι μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία και εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Υπογράμμισε πως «όποιος αναιρεί αυτά τα πράγματα, συμβάλλει ώστε να ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Είναι λάθος ο πανικός που έχει πέσει κάπου και δεν θα πρέπει στη χώρα μας να πέσει τέτοιου είδους πανικός. Θα τα καταφέρουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ