Άρθρο Localit 09 Ιουνίου, 2016

Γ. Καμίνης: «Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ασφάλεια στην πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά»

KAMINHS SYN AGALMATAΆμεσα μέτρα για την προστασία της Αθήνας από τους βανδαλισμούς και την παραβατικότητα ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την πρόσφατη κλοπή ορειχάλκινων προτομών από το Πνευματικό Κέντρο και την παραβατικότητα σε περιοχές της Αθήνας.

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Καμίνης τόνισε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη λήψη άμεσων μέτρων για την περιφρούρηση του κέντρου της Αθήνας, αποτελεσματικά και δίχως καθυστέρηση. «Υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα, ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη;» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η κλοπή έργων τέχνης, τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης, πιστοποιούν το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων, τα κυκλώματα επαιτείας» δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας ιδιαιτέρως την περιοχή της Τριλογίας, από το Πνευματικό Κέντρο και τη Νομική Σχολή, έως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη που, όπως σημείωσε, «σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι, να αντικατοπτρίζει και να ακτινοβολεί το κύρος και τον πολιτισμό της Αθήνας»

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κ.κ. Τόσκα και Ξανθό, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων στο ζήτημα των αστέγων θα συνεχίσει να προσφέρει εναλλακτικές για στέγαση και μηχανισμό ενημέρωσης, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, την οποία, όπως είπε, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει με συγκεκριμένο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο νύχτας.

«Με έντονη ανησυχία βλέπουμε φαινόμενα βανδαλισμών και παραβατικότητας σε περιοχές και γειτονιές της πρωτεύουσας, να απειλούν και να υπονομεύουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Αθήνας» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε: «Δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε αυτό κι ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει έναν κεντρικό σχεδιασμό που να επιδιώκει άμεσα και  βιώσιμα αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπερβούμε, αν χρειαστεί – για μία ακόμη φορά – τα  στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας αλλά θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ασφάλεια  στην πόλη, την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και όλους».

«Ζήτησα από τις υπηρεσίες του δήμου λεπτομερή στοιχεία. Μιλάμε λοιπόν για 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκινα και 81 από μάρμαρο, που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη», δήλωσε ο κ. Καμίνης επισημαίνοντας ότι από τα γλυπτά αυτά, και σε μια περίοδο τουλάχιστον έξι  δεκαετιών, έχουν κλαπεί 11, ενώ 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια, είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε παρέμειναν στην αποθήκη γλυπτών του δήμου.

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως τόνισε, ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να υποδειχθούν γλυπτά, που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή σημεία. «Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζουμε, την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία, και την έκθεση των πρωτότυπων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη». Σε πρώτη φάση έχει ζητηθεί από την υπηρεσία, η άμεση απόσυρση και φύλαξη όλων των ορειχάλκινων αγαλμάτων που βρίσκονται στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Καμίνης, θα μελετηθεί  η διασπορά άλλων γλυπτών, σε φυλασσόμενους, δημόσιους χώρους, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ή οργανισμούς για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, καθώς και σύγχρονα μέτρα προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν, αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, καθώς και μνημείων που συντηρήθηκαν με τη στήριξη της Alpha Bank.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι για τα μνημεία που βρίσκονται στον ελεύθερο χώρο έχει δημιουργηθεί και ειδικό βιβλίο (γραφή Braille), προκειμένου τα μη βλέποντα άτομα να μπορούν να μάθουν την ιστορία τους.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαλαμίνα: Αρχιτεκτονικός φωτισμός στα σπιτάκια στο νησί του Αγ. Γεωργίου

Το έργο του αρχιτεκτονικού φωτισμού των σπιτιών του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της Σαλαμίνας, ολοκλήρωσε…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση Δήμου Σκιάθου στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων για το 2023

Ο Δήμος Σκιάθου ταξινομήθηκε στο υψηλότερο 20% του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, που δημοσίευσε το Κέντρο…

Ρεπορτάζ 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Δημοτικό συσσίτιο και τα Χριστούγεννα

Κανονικά, ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα συνεχιστεί, η…