Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων τιμά ο δήμος Αθηναίων, «με την πυξίδα του σταθερά προσανατολισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με σταθερό μέτωπο σε κάθε είδους διάκριση» .
«Η μάχη κατά της ξενοφοβίας, της ρατσιστικής βίας και κάθε είδους διακρίσεων δεν είναι ζήτημα διακηρύξεων και καλών προθέσεων αλλά καθημερινής πρακτικής» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημειώνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων δίνει συνεχείς εξετάσεις τις οποίες περνά με επιτυχία, αφού ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα διαπερνά όλο το φάσμα του δημοτικού έργου».
Με αφορμή τη 21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των
διακρίσεων, ο δήμος Αθηναίων, τονίζει ότι με συγκεκριμένα έργα, δράσεις και πολιτικές, αποδεικνύει στην πράξη την προσήλωσή του στα ίσια δικαιώματα, την προάσπιση στην ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των μειονοτήτων.
Ειδικότερα:
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ακολουθώντας συνεπή και σταθερή θέση απέναντι στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην ποινική δίκη της οργάνωσης. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, μετά από δικαστική εκκρεμότητα τεσσάρων ετών, το δικαστήριο καταδίκασε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων, μέσα στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.
Επίσης ο δήμος Αθηναίων πρωτοστάτησε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αντιδημαρχία Μεταναστών και Προσφύγων, μετά από πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις, προωθεί την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου νεκρών, στηρίζει την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, παραχωρεί κάθε χρόνο αιγίδα στο gay pride της Αθήνας και συμμετέχει στις εκδηλώσεις, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης υπέγραψε το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού.
Σε ότι αφορά στην κοινωνική πολιτική και τη λειτουργία κοινωνικών δομώντΤα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων, παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες σε όλους, διαθέτουν διερμηνείς ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών.
Οι 75 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Αθηναίων, είναι ανοιχτοί σε
παιδιά μεταναστών. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, ενισχύει ανεξαιρέτως με ρούχα και φάρμακα φορείς και οργανώσεις που έχουν ανάγκη. Το ανοιχτό συσσίτιο από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων προσφέρει υπηρεσίες σε όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς την προσκόμιση κανενός απολύτως δικαιολογητικού.
Επίσης ο δήμος Αθηναίων διανέμει δωρεάν Οδηγό Επιβίωσης (αγγλικά, γαλλικά και αραβικά) για τους άστεγους σε κάθε άνθρωπο που ζει υπό συνθήκες αστεγίας. Ο οδηγός περιλαμβάνει δομές για ανθρώπους που ανήκουν σε επιπλέον “εξειδικευμένες” ομάδες πληθυσμού που συνήθως υφίστανται ρατσιστικές συμπεριφορές, όπως φορείς HIV.
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων
προσφέρει πρόσβαση σε όλους σε δομές άθλησης και πολιτισμού.
Επίσης λειτουργεί Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών θύματα βίας και τα παιδιά τους καθώς και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (11528) για Λεσβίες, Γκέι, Τρανς και τις οικογένειές τους.
Όλο τον Μάρτιο πραγματοποιούνται δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, σε συνεργασία με φορείς της πόλης
Σε ότι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης δήλωσε: «Από το 2011 λειτουργεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, που είναι και το
πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «το ΣΕΜ της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και συνεδριάζει σε μηνιαία βάση. Εκπροσωπούνται οι μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών στην Αθήνα καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και ΜΚΟ προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως συνεργαζόμενα μέλη».
Ακόμη:
Ο δήμος Αθηναίων διέθεσε 37 στρέμματα στον Ελαιώνα για τη δημιουργία πρότυπης δομής φιλοξενίας, από την οποία έχουν περάσει 15.000 πρόσφυγες.
Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
υλοποίησε το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων σε διαμερίσματα από τα οποία έχουν περάσει έως τώρα περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες.
Τον Μάρτιο του 2016 ο δήμος Αθηναίων ήταν ο πρώτος Δήμος που
συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το
Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων (σήμερα πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο), που υλοποιείται μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.
Στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 4.050 ωφελούμενοι από πολλές χώρες του κόσμου (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κογκό κ.λ.π.) Από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 1850 άτομα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία), ενώ σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 1.650 ωφελούμενων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε 320 μισθωμένα διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένων ευπαθών ομάδων όπως ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ κτλ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται:
Υπηρεσίες φιλοξενίας σε εξοπλισμένα διαμερίσματα που μισθώνει ο δήμος Αθηναίων, χρεωστικές κάρτες της UNHCR για την κάλυψη των βασικών αναγκών της κάθε οικογένειας, ευρύτερη ψυχοκοινωνική στήριξη που παρέχεται από την ομάδα έργου του Προγράμματος που αποτελείται από κοινωνικούς επιστήμονες, διερμηνείς, ψυχολόγους, ψυχίατρο και νοσηλευτή.
Επίσης ο δήμος συμβάλλει στη διαπολιτισμική ενσωμάτωση των
προσφύγων και μεταναστών, μέσω των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων, με:
* Μαθήματα Αγγλικών σε γονείς και παιδιά μεταναστευτών & προσφύγων
* Μαθήματα Ελληνικών, Φαρσί και Αραβικών
* Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης
* Αθλητικές και Ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Παράλληλα ο δήμος Αθηναίων έχει τον συντονισμό των φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Αθήνα, συνιστώντας το Κέντρο Συντονισμού για θέματα μεταναστών και προσφύγων. Το Κέντρο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017 με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι στόχοι του: Ο καλύτερος συντονισμός των φορέων και η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται σε μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες οργανώσεις και πρωτοβουλίες στο δήμο της Αθήνας, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ένταξη των μεταναστών στην Αθήνα αλλά και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πιθανών νέων προσφυγικών κρίσεων.
Το Κέντρο επίσης διαθέτει 11 θέσεις εργασίας με υπολογιστές, καθώς
και χώρους συνεδριάσεων για τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες (ΜΚΟ, Διεθνείς Οργανισμούς, κοινότητες μεταναστών).
Μετά από 6 μήνες πρακτικής λειτουργίας αριθμεί 75 οργανώσεις,
διεθνείς και ελληνικές, διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, ΔΟΜ κ.ά) και
θεσμικές αρχές (Υπουργεία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α.).
Λειτουργεί ήδη διαδικτυακή πλατφόρμα που διευκολύνει τον συντονισμό,
τη συνεργασία και τη διασύνδεση μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στον δήμο Αθηναίων στον τομέα της προστασίας και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων (http://www.accmr.gr/el/> http://www.accmr.gr/el/).