Άρθρο Localit 10 Δεκεμβρίου, 2012

Γ. Μπουτάρης: Εντός πενταετίας μονάδα θερμικής καύσης απορριμμάτων στη Σίνδο

Στη δημιουργία μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σίνδο μέσα στην επόμενη πενταετία προσανατολίζεται  ο δήμος Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα της Βιέννης,  όπου το αντίστοιχο εργοστάσιο τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια 25.000, «καίγοντας σκουπίδια, με υπόλοιπο καύσης, που χωράει σε μια χούφτα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στο περιθώριο εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης είναι 150 εκ. ευρώ, η δυναμικότητα επεξεργασίας απορριμμάτων θα είναι περίπου 500.000 τόνοι ετησίως (έναντι 250.000 στη Βιέννη), ενώ παράλληλα θα παράγεται ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών νοικοκυριών.  

Όπως ανέφερε αναλυτικότερο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συμποσίου, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δρομολογηθεί εντός του 2013. Η επένδυση για τη δημιουργία της μονάδας θα γίνει μέσω  Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σε ότι αφορά στη χωροθέτηση του εργοστασίου, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της επόμενης τριετίας, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή  σε μια πενταετία από το σήμερα, δηλαδή το 2017-2018.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία της μονάδας. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν εργοστάσια καύσης και εμείς εδώ να έχουμε μείνει 30 χρόνια πίσω και να χάνουμε λεφτά και από την ανακύκλωση και από την ενέργεια που θα μπορούσε να παράγεται από τα σκουπίδια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης. Υπενθυμίζεται ότι προοπτική για τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων -ενδεχομένως και πριν από εκείνη στη Σίνδο- υπάρχει και για τη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

Προς συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ανακύκλωση

Σε ότι αφορά την ανακύκλωση ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών, να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την άμεση δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι τα ανακυκλώσιμα να μεταφέρονται με βαγόνια -αντί για απορριμματοφόρα- στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Σίνδου, κάτι που θα επέφερε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, στόχος είναι να μεταφέρεται σιδηροδρομικώς το σύνολο των περίπου 15.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, που συγκεντρώνονται στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 30.000-40.000 τόνους εντός διετίας.

Από το βήμα του συμποσίου του ΣΕΒ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε επίσης ότι, αν στην Ελλάδα δεν αλλάξουμε νοοτροπία, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αναφέροντας ενδεικτικά ότι για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών υπάρχει αντίδραση για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη δυτική πλευρά της πόλης, την οποία ο ίδιος απέδωσε σε έντονα κομματικά ελατήρια. Επισήμανε ότι για να αποκτήσουμε βιώσιμες πόλεις στην Ελλάδα πρέπει μεταξύ άλλων ν΄ αντιληφθούμε ότι το αυτοκίνητο είναι εργαλείο και όχι δυνάστης, ενώ ισχυρίστηκε ότι για να μπορεί ο δήμος να δρομολογηθεί γρήγορες εξελίξεις, «πρέπει να κάνει μπάι-πας (by-pass) στη δημόσια διοίκηση».

Απάντηση από τον πρόεδρο Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης

 

Απάντηση στις εξαγγελίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. θεσσαλονίκης , δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, με επιστολή που του απέστειλε και την οποία τονίζει τα εξής:

 

«Με όλο το σεβασμό στο θεσμό που υπηρετείτε, αλλά ιδίως στο πρόσωπό σας, θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι όλες μα όλες οι παραπάνω αναφορές σας, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια μιας πρότασης – παρέμβασης ή ακόμα και μιας οραματικής προσέγγισης, αλλά προσλαμβάνουν σαφή χαρακτηριστικά σχεδιασμού και στρατηγικής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης (ΦοΔΣΑ) ή και της πολιτείας (ΥΠΕΚΑ), και παράλληλα γεννούν πλήθος ερωτηματικών σχετικά με την αφετηρία αυτών των σχεδιασμών.

 

»Δεν θα αναφερθώ στην ουσία των μεθόδων διαχείρισης, ούτε στις τεχνολογίες που δύνανται να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Θα σας έλεγα όμως ότι οι παραπάνω αναφορές σας, εκτός των ζητημάτων δεοντολογίας που λίγο πριν σας εξέθεσα, είναι εκτός των σύγχρονων Ευρωπαϊκών αντιλήψεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που περιλαμβάνουν την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και με σαφήνεια προβλέπονται στην Οδηγία 2008/98/ΕΕ, πάνω στα οποία χτίζεται η στρατηγική του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης και οφείλει να οικοδομηθεί η αντίστοιχη του νέου Περιφερειακού ΦοΔΣΑ», σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Δ. Γαλαμάτης.

 

Και συμπληρώνει παρακάτω: «Αναφορικά με την ουσία των “εξαγγελιών” σας θα ήθελα να σας τονίσω, εκτός του γεγονότος της μη αρμοδιότητος από πλευράς σας, που σημείωσα και παραπάνω, ότι επί των τοποθετήσεών σας υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες, που αφορούν τόσο στους τόνους των “υπό καύση σκουπιδιών” του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και στη δυνατότητα συνδυασμού και σκοπιμότητας των αρχικά προβλεπόμενων μονάδων στη Μαυροράχη και στον Άγιο Αντώνιο, των προβλέψεων του νέου περιφερειακού σχεδιασμού και της “εξαγγελλόμενης” από εσάς μονάδας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…