Άρθρο Localit 12 Δεκεμβρίου, 2022

Φρέσκο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας θα παράγει η Νίσυρος μέσω ηλιακού πάνελ

Ηλιακό πάνελ, SunAir Fountain,  που παράγει φρέσκο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας θα αναπτυχθεί πιλοτικά στη Νίσυρο.

Η επιλογή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος INNOWISE SCALE 2022, στο οποίο συμμετείχε ο δήμος Νισύρου και εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται για τρίτη χρονιά,  ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και συγκέντρωσε 40 κορυφαίες επιλεγμένες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πέντε κατόχους προβλημάτων (problem holders) που δραστηριοποιούνται στους τομείς διαχείρισης υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, τροφίμων και ποτών. Δύο εξ αυτώ είναι  ο δήμος Νισύρου και η ΔΕΥΑ Πυλαίας/Χορτιάτη.

Μετά από την εκδήλωση δικτύωσης (matchmaking) που έλαβε χώρα στις 5-6 Οκτωβρίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, εντοπίστηκαν 7 εταιρείες από όλη την Ευρώπη για να παρέχουν καινοτόμες λύσεις στο δήμο της Νισύρου.

Οι νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, λόγω της εμπειρίας τους στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε απομονωμένες περιοχές, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος με τον Δήμου Νισύρου είναι:

AGUALYTICS (Ισπανία), FUELICS (Ελλάδα), WATCER (Ισπανία), AGUA DEL SOL (Γαλλία), PELAGOO (Ελλάδα), SOLARDEW LIMITED (Ολλανδία) AQUAPONICS IBERIA (Ιταλία)

Ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος συμμετείχε στις συναντήσεις ενημέρωσης με τις επιλεγείσες επιχειρήσεις και επιπρόσθετα μέσα από τις μία προς μία συναντήσεις που είχε με αυτές ενημερώθηκε για τις προτεινόμενες λύσεις και αξιολόγησε πιθανές εφαρμογές στον δήμο Νισύρου και παράλληλα ενημέρωσε την κοινότητα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που διέπουν τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα τη Νίσυρο.

Μετά σχεδόν από πέντε μήνες δικτύωσης, συνεδριών, συζητήσεων και έρευνας αγοράς στις 29 Νοεμβρίου 2022 έγινε η εκδήλωση για την επιλογή των τριών βραβείων:

1o Βραβείο 12.000€, 2o Βραβείο 10.000€ και ειδικό βραβείο 30.000€ για την πιλοτική εφαρμογή μίας πρότασης στο Δήμο Νισύρου.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας στις 29 Νοεμβρίου 2022, η κα. Αμαλία Ζέπου (Κοινωνική καινοτόμος και συνιδρυτής της Kollektiva) και η κα. Barbara Sarnari (αντιπρόεδρος στο SVI.MED. – Ευρωμεσογειακό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης) συζήτησαν σχετικά με το «Πώς να διαχειριστούμε τα συστήματα νερού μας για να αντιμετωπίσουμε ριζικές περιβαλλοντικές αλλαγές;»

Μετά από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αποδόθηκαν τα 3 χρηματικά βραβεία.

Πρώτο βραβείο (€ 12.000): Στην εταιρεία Solar Dew από την Ολλανδία, η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο ηλιακής αφαλάτωσης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού για οικιακή χρήση, μικρή βιομηχανική κλίμακα και γεωργικές εφαρμογές

Δεύτερο βραβείο (10.000€): Στην εταιρεία Agua de Sol με έδρα τη Γαλλία για το SunAir Fountain, μία οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για εμφιαλωμένο νερό.

Ειδικό βραβείο (€ 30.000): Η επιλογή του δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου ήταν η εταιρεία Agua de Sol με έδρα τη Γαλλία για το SunAir Fountain, που σε συνεργασία με τον δήμο της Νισύρου θα αναπτύξει πιλοτικά το SunAir Fountain ένα ηλιακό πάνελ που παράγει φρέσκο νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας.

 

Πως  παράγεται το φρέσκο νερό 

Το SunAir Fountain αποτελείται από τουλάχιστον ένα πάνελ 1 m2.

Ένα πάνελ παράγει έως και 2 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα [1] .

Για μια οικογένεια 5 ατόμων και μέση κατανάλωση 20 λίτρων νερού την ημέρα, απαιτούνται 10 πάνελ.

Κάθε πάνελ ζυγίζει 45 κιλά. Αποτελείται από ένα πλαίσιο, μία προσροφητική κλίνη, ένα παράθυρο για τη συμπύκνωση και έναν ανεμιστήρα που τροφοδοτείται από την ηλιακή ενέργεια.

Η εγκατάσταση του SunAir Fountain μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα από τον χρήστη, στην ταράτσα, τη βεράντα ή ακόμα και στον κήπο.

Η συντήρηση περιορίζεται στην αλλαγή/καθαρισμό των φίλτρων αέρα και νερού.

Η διάρκεια ζωής είναι περίπου 20 χρόνια.

Το SunAir Fountain λειτουργεί σε δύο φάσεις:

Τη νύχτα , η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα προκαλεί αύξηση της σχετικής υγρασίας, οι υδρατμοί παγιδεύονται στη συνέχεια, χάρη στο προσροφητικό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας , η ηλιακή ενέργεια απελευθερώνει τους υδρατμούς από το προσροφητικό, και στη συνέχεια ψύχεται από τον αέρα του περιβάλλοντος και συμπυκνώνεται.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επίσκεψη γερμανών εκπρόσωπων μέσης εκπαίδευσης στα Ιωάννινα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με τον αδελφοποιημένο Δήμο του Swerte της Γερμανίας,…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 16 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλελέρ: Καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών

Καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών και εκπαιδευτικών ξεκίνησε ο δήμος Κιλελέρ  σχετικά με την αντιμετώπιση του…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Δ. Λέσβου: Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στη Βατούσα

Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ιδρύει ο δήμος Δυτικής Λέσβου στη Βατούσα.…