Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που καταστρέφει πυκνό δάσος στην περιοχή της Λευκίμμης Σουφλίου και από χθες το βράδυ καταστρέφει σημεία του πυρήνα του μοναδικού και σπάνιου οικοσυστήματος του εθνικού πάρκου του δάσους της Δαδιάς.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για δεύτερη μέρα για να μην φτάσει το πύρινο μέτωπο στην «καρδιά» του εθνικού πάρκου, εξέλιξη που θα ήταν απόλυτα καταστροφική για το σπάνιο οικοσύστημα. Σήμερα οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να είναι με το μέρος των πυροσβεστών, καθώς πνέουν ασθενείς και δεν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, 129 πυροσβέστες με 34 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν συνεργεία του δήμου Σουφλίου, που σε συνεργασία με το στρατό αλλά και ιδιώτες που διαθέτουν μηχανήματα, έκαναν όλο το βράδυ αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν το χωριό της Λευκίμμης αλλά και για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς τον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής.
Το βασίλειο των αρπακτικών
To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.