Η πλουσιότερη φλέβα ορυκτών στον κόσμο βρίσκεται στο Αφγανιστάν, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Το Αφγανιστάν, μια χώρα σχεδόν στο μέγεθος του Τέξας, είναι πλούσιο σε
Τα πλούσια ορυκτά υπολείμματα του Αφγανιστάν, μιας χώρας που έχει μέγεθος σχεδόν όσο το Τέξας, προήλθαν από την βίαιη σύγκρουση της ινδικής υποηπείρου με την Ασία.
Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) άρχισε την επιθεώρηση για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν την ίδια περίοδο που έριξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2004.
Όπως αποδεικνύεται, το προσωπικό Γεωλογικής Επισκόπησης του Αφγανιστάν είχε κρατήσει Σοβιετικούς γεωλογικούς χάρτες και εκθέσεις 50 ετών που κάνουν λόγο για ένα γεωλογικό «χρυσορυχείο».
Το 2006, Αμερικανοί ερευνητές ξεκίνησαν αποστολές για τη διεξαγωγή μαγνητικών, τη βαρυτικών και υπερφασματικών ερευνών πάνω από το Αφγανιστάν.
Οι μαγνητικές έρευνες αναζητούν ορυκτά σιδήρου μέχρι 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, ενώ οι βαρυτικές έρευνες αναζητούν ιζήματα δυνητικά πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η υπερφασματική έρευνα εξέτασε το φάσμα του φωτός που αντανακλάται από τους βράχους για να εντοπίσει υπογραφές φωτός μοναδικές για κάθε ορυκτό. Περισσότερο από το 70% της χώρας χαρτογραφήθηκε σε μόλις δύο μήνες
Οι έρευνες επαλήθευσαν όλα τα Σοβιετικά ευρήματα. Το Αφγανιστάν μπορεί να φιλοξενεί έως 60 εκατομμύρια τόνους χαλκού, 2,2 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, 1,4 εκατομμύρια τόνοι σπάνιων γαιών, όπως το λανθάνιο, δημήτριο και το νεοδύμιο, και κοιτασμάτων από αλουμίνιο, χρυσό, ασήμι, ψευδάργυρο, υδράργυρο και το λίθιο.
«Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα πολύ πλούσια σε ορυκτούς πόρους» εξηγεί ο Τζακ Μεντλιν, γεωλόγος από το πρόγραμμα διαχείρισης του έργου της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μιλώντας στο Live Science. «Έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 24 παγκόσμιας κλάσης ορυκτά»
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι USGS και TFBSO έχουν ξεκινήσει δεκάδες επιδρομές στην εμπόλεμη ζώνη για να συλλέξουν και να αναλύσουν δείγματα ορυκτών για να επιβεβαιώσουν τα εναέρια ευρήματα.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα: «Οι ηγέτες του Αφγανιστάν θα έχουν πολλές σημαντικές αποφάσεις να κάνουν κατά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Η επιστήμη ανοίγει την πόρτα σε ένα νέο, πλούσιο μέλλον. Μακάρι να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία με σύνεση.»