Άρθρο Localit 12 Οκτωβρίου, 2022

Φεστιβάλ για την ενίσχυση των Ουκρανών προσφύγων, στον δήμο Αγίου Δημητρίου

Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης στους Ουκρανούς πρόσφυγες διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου και της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Το Διεθνές Φεστιβάλ «Cossack Art Festival Athens» θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ασυρμάτου το διήμερο 15 & 16 Οκτωβρίου (12:00-22:00), με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Σκέπης, ο οποίος πραγματοποιείται με επιτυχία εδώ και πέντε χρόνια και περιλαμβάνει πλούσιο πολυπολιτισμικό πρόγραμμα.

Αν και η είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν, κάθε έσοδο από τις πωλήσεις χειροτεχνημάτων, εδεσμάτων ή ακόμη και δωρεών, θα διατεθεί στους πρόσφυγες της Ουκρανίας, καθώς και στις ανάγκες όσων παραμένουν στη χώρα τους υπομένοντας τις άγριες συνθήκες ζωής, που επιφέρει καθημερινά εκεί ο πόλεμος. Στον ευρύτερο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν κουτιά συλλογής χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ έχει ανοιχθεί και ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, για κατάθεση της όποιας δωρεάς.

Ανάμεσα στους διοργανωτές του φεστιβάλ είναι και η Ένωση Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα και οι δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν συναυλίες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις έργων τέχνης από την Ουκρανία, φιλανθρωπικό παζάρι, εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, λαχειοφόρο αγορά, δώρα και πολλές εκπλήξεις.

Μεταξύ άλλων, στο φετινό φεστιβάλ «Cossack Art» οι επισκέπτες θα απολαύσουν χορευτικά και τραγουδιστικά συγκροτήματα παιδιών και ενηλίκων από όλες τις ουκρανικές οργανώσεις της Αθήνας, ενώ θα γνωρίσουν και ταλαντούχους Ουκρανούς καλλιτέχνες, που βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα λόγω του πολέμου. Μαζί θα εμφανιστούν και ελληνικά συγκροτήματα, αλλά και συλλογικότητες της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και του Αφγανιστάν.

Στο πρόγραμμα μετέχει και η χορωδία δωματίου της Γαλικίας «Yevshan», καθώς και η τεχνική του «Combat Hopak», μιας ιδιαίτερης πολεμικής τέχνης της Ουκρανίας, από παιδιά του αθλητικού συλλόγου «Uspikh». Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσουν την Illaria, μια διάσημη τραγουδίστρια της Ουκρανίας με ελληνικές ρίζες και να θαυμάσουν την έκθεση με έργα Ουκρανών μαστόρων της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας. Μαζί θα φιλοξενηθεί και η έκθεση των έργων που ζωγράφισαν παιδιά από την Ουκρανία με θέμα «Η ζωή των Κοζάκων», καθώς και οι δημιουργίες της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Olga Haydamaka.

Θα υπάρχουν γαστρονομικές γεύσεις διαφόρων χωρών του κόσμου, αλλά και τα ιδιαίτερα master classes, όπως εκείνο της κατασκευής της κούκλας Motanka ή της ζωγραφικής Petrykiv, είδος που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, ενώ με τη διάσημη Ουκρανή καλλιτέχνιδα Nataliya Stativy θα δοθεί και μια πολύπλευρη εκπαιδευτική νότα στο φεστιβάλ.

Τέλος, θα λειτουργεί 360 Selfie Spot Video Booth, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν και την ευκαιρία να προμηθευτούν δώρα και μοναδικά χειροποίητα αναμνηστικά, που θα βρουν στους διάφορους χώρους του φεστιβάλ.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στους ευρωπαϊκούς οδηγούς αυτοκινούμενου τουρισμού το Camper Stop της Άρτας

Ο πρώτος χώροας στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων και συρόμενων τροχόσπιτων (camper stop) λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο…

Ενδιαφέρουν 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Το Κάστρο μετατρέπεται σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού

«Το Κάστρο αλλάζει και εξελίσσεται σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού. Το έργο διασύνδεσης, ανάπλασης, αναβάθμισης και…

Ενδιαφέρουν 04 Οκτωβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φλώρινα: Σε πορεία υλοποίησης το έργο ανάδειξης των νερόμυλων Κρατερού

Εγκρίθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” τα τεύχη δημοπράτησης του έργου…