Άρθρο Localit 18 Σεπτεμβρίου, 2020

ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου: «Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για το νέο σχέδιο ΠΔ»

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, ζητά με ανακοίνωσή του, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Δηλώνει μάλιστα την πρόθεσή του, να συνδράμει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με όλα τα αναγκαία στοιχεία, για την έγκαιρη έκδοση του ΠΔ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε το Σχέδιο ΠΔ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε είναι παλιές. Επίσης, το ΣτΕ ζητεί από το ΥΠΕΝ να προσθέσει τρεις περιοχές που εκτιμά ότι αφαιρέθηκαν παράτυπα, τον Άνω Ρου του Αξιού, την έκταση στις εκβολές του Γαλλικού και τμήμα του υγροτόπου κοντά στον Κορινό Πιερίας, όπου εδώ και χρόνια επιχειρείται η οικοδόμηση παραθεριστικού τουρισμού.

«Αναμέναμε εδώ και πολλά χρόνια την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου ανακήρυξη της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα ως Εθνικού Πάρκου, προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή την απαιτούμενη θεσμική θωράκιση και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ως ένας πολύτιμος πυρήνας βιοποικιλότητας. Το ΣτΕ ορθώς επισήμανε κάποιες αδυναμίες του σχεδίου ΠΔ, και εμείς, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του Φορέα, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να εκδοθεί έγκαιρα το ΠΔ και να μην υπάρξει νομικό κενό στην προστασία της περιοχής », αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, η πρόεδρος του Φορέα, Αθηνά Παναγιώτου.

Ειδικότερα, ο Φορέας θα παράσχει τα στοιχεία παρακολούθησης της βιοποικιλότητας που διαθέτει για την περιοχή του Κορινού, όσο και για του άνω ρου του Αξιού, ενώ θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει και νέα στοιχεία, προκειμένου οι περιοχές αυτές, που είναι χαρακτηρισμένες ως Natura 2000, να περιληφθούν στο νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. «Ως προς την περιοχή των εκβολών Γαλλικού ποταμού, επισημαίνεται ότι δεν περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000, ούτε σε κάποιο άλλο καθεστώς προστασίας (π.χ. υγρότοποι της Σύμβασης Ραμσάρ) και άρα δεν υφίσταται λόγος να περιληφθεί στο Εθνικό Πάρκο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής

Πρωτοβουλία της Αθήνας για την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε ο…

Ενδιαφέρουν 23 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεκατιανό σε μαθητές από το Δήμο Καλαμάτας

Σε προμήθεια περίπου 118.880 τεμαχίων δεκατιανού (σάντουιτς) για την παροχή τους σε μαθητές σχολείων του…

Ενδιαφέρουν 23 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καταγγελίες εξαπάτησης δημοτών της Αγίας Παρασκευής

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να προστατέψει τους δημότες της…